Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Rozpočet v ohrožení. Unie vyhrožuje odebráním miliard

Rozpočet v ohrožení. Unie vyhrožuje odebráním miliard
zdroj: tisková zpráva

Evropský účetní dvůr pozastavil České republice čerpání dotací na některé projekty z oblasti dopravní infrastruktury. Rozhodnutí zaím není pravomocné. Důvodem je neprůhlednost zakázek, které jsou realizovány s přemrštěnými náklady. Ze strany EU může přijít i sankce. Unese to český státní rozpočet?

Evropský účetní dvůr při EU rozhodl, že předražené dopravní stavby v Česku nemohou počítat s penězi z Bruselu. O problematice financování dopravních staveb přišli do pořadu Události, komentáře diskutovat František Laudát (TOP09) a Milan Urban (ČSSD).

Schází až 23 miliard korun

Laudát vyjádřil přesvědčení, že nový ministr dopravy Radek Šmerda, který rezort převzal po Vítu Bártovi (VV), se k celé situaci postavil čelem a dělá vše proto, aby Česká republika nepřišla o finanční prostředky z fondů EU. Ty by pak musela hledat ve svém rozpočtu, což by státní kasu neúměrně zatížilo.

„Věřím tomu, že nový ministr dopravy dělá všechno proto, aby se záležitosti vyřešily. Popsal nám závazky Ředitelství silnic a dálnic směrem k budoucnosti. Pokud by EU skutečně pozastavila financování, tak by to byla další špatná kapka do státního rozpočtu. Již dnes jsou uzavřeny smlouvy na závazky v celkové hodnotě 23 miliard korun," uvedl Laudát.

Celý článek na ParlamentniListy.cz