Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Půda v čínské provincii S´čchuan je podle Greenpeace zamořena fosfáty

Půda v čínské provincii S´čchuan je podle Greenpeace zamořena fosfáty
Vesnice vedle továrny na fosfáty, S´čchuan | zdroj: greenpeace.org

Zprávy o špatném ovzduší čínských měst či zničených ekosystémech čínských řek jsou v médiích bohužel téměř na denním pořádku. Zamoření chemikáliemi se však týká také půdy, jak ukázala například na začátku dubna tohoto roku zveřejněná studie čínské Greenpeace. Na svých stránkách o ní informoval zpravodajský portál rfi.fr.

Čínská část známé ekologické organizace svůj výzkum založila na pětiměsíčním zkoumání půdy okolo továren na fosfáty v provincii S´čchuan. Výsledkem bylo potvrzení neblahých očekávání: tamní mohutná výroba hnojiv škodí životnímu prostředí a těžké následky na svém zdraví již pociťují také místní obyvatelé.

Ekologové porovnávali množství škodlivých látek obsažených v nově navezených haldách továrního odpadu a těch, které na prostranství vedle továrny leží již delší dobu. Výsledné konstatování bylo jednoznačné. Ve starším odpadu je škodlivých látek méně, z čehož vyplývá, že se musely vsáknout do půdy.

V Číně již nyní leží na 300 milionů tun odpadu spojeného s produkcí fosfátů a toto číslo každoročně roste o další desítky milionů tun. Haldy jsou již tak velké, že je možné je v podobě černých skvrn vidět i na stránkách Google Maps. Jedním z důvodů je velmi intenzivní čínské zemědělství s neklesající spotřebou umělých hnojiv. Čínská vláda jejich používání naopak dále podporuje. Čínu k tomu vede mimo jiné nutnost nakrmit 20% světové populace z nedostatečně velkých zemědělských ploch. Odpady z fosfátových továren však představují velkou ekologickou i zdravotní hrozbu. Podle svědectví čínských obyvatel z dané oblasti již pravděpodobně došlo ke kontaminaci podzemních zdrojů vody a lidé začínají trpět zdravotními problémy, například těmi spojenými s dýchací ústrojím.

 

 

Zdroje:
rfi.fr