Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Před šedesáti lety zemřela Marilyn Monroe, jedna z největších hvězd Hollywoodu

Před šedesáti lety zemřela Marilyn Monroe, jedna z největších hvězd Hollywoodu
Marilyn Monroe | zdroj: Profimedia

Hollywoodská superhvězda Marilyn Monroe byla 5. srpna 1962 nalezena mrtvá v ložnici svého domu v kalifornském Brentwoodu. Přestože smrt 36leté blonďaté sexbomby byla posouzena jako sebevražda po předávkování prášky na spaní, dodnes se spekuluje, že šlo spíše o vraždu.

Marilyn Monroe (vlastním jménem Norma Jean Bakerová, 1926-1962) se vypracovala na filmovou hvězdu první velikosti, v soukromém životě ale štěstí neměla. Rozpadla se jí tři manželství, včetně toho posledního se slavným dramatikem Arthurem Millerem. V roce své smrti se setkala s prezidentem Johnem F. Kennedym, údajně si prožili vášnivý románek a přišla mu zazpívat na narozeninovou oslavu.

Marilyn procházela v posledních letech svého života těžkým obdobím. Její poslední film Mustangové z roku 1961 byl propadák, a navíc jí zničil manželství s Millerem. Její herecký partner Clark Gable kromě toho krátce po dotočení filmu zemřel na infarkt a jeho vdova dávala jeho smrt za vinu právě Marilyn.

Blonďatá sexbomba se potýkala s psychickými problémy a její výstřelky byly pro režiséry i producenty noční můrou. Často přicházela na natáčení pozdě (pokud vůbec), neuměla text, byla opilá nebo pod prášky.

Natáčení nového filmu Něco musí prasknout mělo tohle všechno změnit. Marilyn se však nedokázala vyrovnat s tlakem na to, aby ji konečně začali brát jako seriózní herečku. Polovinu natáčecích dnů se na place vůbec neukázala, takže režisérovi Georgi Cukorovi nakonec ruply nervy a s Marilyn vyrazil dveře. Film Něco musí prasknout tak zůstal nedokončený. Hollywoodská hvězda zemřela půldruhého měsíce nato.

V noci ze 4. na 5. srpna 1962 ji našla mrtvou její hospodyně. Oficiálně sice herečka spáchala sebevraždu, nicméně existují i další teorie. Mohlo jít o nehodu, když neodhadla množství a kombinace spolykaných prášků. Mohli ji nechat zavraždit Kennedyovi ze strachu před skandálem a mohla se také stát obětí americké tajné služby, protože od prezidenta věděla věci, které vědět neměla. Skutečný důvod úmrtí se pravděpodobně už nikdy nepodaří zjistit.

Zdroje:
Profimedia, Wikipedia, Vlastní