Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Policejní statistiky: Nárůst kriminality, více vražd

Policejní statistiky: Nárůst kriminality, více vražd
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Počet vražd spáchaných letos v Česku se oproti loňsku výrazně zvýšil. Zatímco v celém roce 2021 evidovali policisté 105 těchto násilných trestných činů, letos jich od ledna do konce listopadu zaznamenali již 150. Stejně jako loni mohou za nejvíce vražd špatné osobní vztahy.

Podle statistik policisté zatím letos evidují 77 vražd motivovaných osobními vztahy. Objasnili doposud 65 z nich. Zaznamenali také pět loupežných, tři sexuální a čtyři vraždy na objednávku. Zbývajících 61 vražd mělo motivy, které policejní statistici nepodřadili ani pod jednu z těchto kategorií.

Do konce listopadu policisté v Česku evidovali 170 096 trestných činů, meziročně o asi 30 000 víc. V roce 2019 registrovali za 11 měsíců 185 000 trestných skutků. Vyplývá to ze statistik zveřejněných na policejním webu.

Loňské číslo překonali vrahové již v září. Policejní prezidium tehdy sdělilo, že za tím nelze hledat žádný konkrétní společenský jev, vraždy je nutné posuzovat případ od případu. Loni i předloni však kriminalita včetně vražd zejména kvůli opatřením proti šíření epidemie covid-19 poklesla. V roce 2019 řešili policisté 143 vražd.

Nárůst kriminality oproti loňskému roku zaznamenali policisté ve všech kategoriích. Většinu zaznamenaných trestných činů tvořila majetková kriminalita. Objasněnost trestné činnosti se stejně jako v minulých letech pohybovala okolo 45 procent, policisté za 11 měsíců letošního roku vyřešili téměř 75 000 trestných činů. Nejlépe se kriminalistům, stejně jako dříve, dařilo řešit vraždy.

Zdroje: