Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Paní premiérová se bude vozit v obrněném superbu

Paní premiérová se bude vozit v obrněném superbu
Benjamin Netanjahu s manželkou Sarou | zdroj: Profimedia

Manželka izraelského premiéra Sara Netanjahuová dostane k soukromému použití opancéřovaný osobní vůz. Je to poprvé, kdy v Izraeli takové bezpečnostní opatření schválili pro choť předsedy vlády. Podle zpravodajského serveru Ynet bude mít Netanjahuová k dispozici auto Škoda Superb, které v opancéřované verzi přišlo na více než milion šekelů (7,7 milionů korun).

Podle Ynet má být auto do Izraele dodáno v příštích dnech spolu s dalšími vozy pro vysoké představitele. Ynet napsal, že opancéřovaný vůz používá premiér a z dalších členů vlády na něj mají nárok jenom ministr financí a ministr obrany.

Bezpečnostní odbor premiérova úřadu požádal ministerstvo financí o vyčlenění peněz na nákup auta pro první dámu v roce 2018, důvodem byly bezpečnostní obavy. Ne všichni na ministerstvu financí s nákupem pro premiérovu ženu souhlasili, ale nakonec byla žádost schválena.

Sara Netanjahuová tvrdí, že ona sama o speciální vůz nepožádala a že o žádosti ani nevěděla. Její bezpečnost stejně jako bezpečnost jejích dvou synů zajišťuje jednotka Magen z premiérova úřadu. Premiéra střeží bezpečnostní služba Šin Bet.

Podle Ynet používá Netanjahu opancéřované auto při cestách do určitých oblastí nebo v době bezpečnostního napětí.

Netanjahuová měla průšvih kvůli kadeřnici

Minulý týden list Jediot Achronot napsal, že Sara Netanjahuová porušila podmínky protiepidemických opatření, když si domů pozvala kadeřnici, aby jí upravila vlasy před židovským svátkem sukot.

Netanjahuová je dlouhodobě terčem kritiky za údajně přehnané utrácení veřejných peněz v premiérově sídle a byla za to potrestána pokutou ve výši tisíců šekelů.

Vláda kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem vyhlásila uzávěru, která má platit i po dobu svátků. Lidé se nemají vzdalovat od domovů dál než na kilometr a vzdát se všech zbytných pochůzek, a to i do soukromých domů. Kadeřnické služby se za nezbytné nepovažují. Není jasné, zda bude muset Netanjahuová zaplatit pokutu 500 šekelů (3380 korun), jíž se má trestat zbytečná návštěva v cizím domě. Pokuta se ale většinou účtuje návštěvníkovi, nikoli hostiteli.

Netanjahuová ke kritice týkající se kadeřnice uvedla, že se musela nechat upravit kvůli videu natočenému pro povzbuzení občanů dodržet pravidla uzávěry. Kadeřnice řekla, že do rezidence přišla v domnění, že jelikož je úprava vlasů první dámy státem placená služba, uzávěra se na pochůzku nevztahuje.

V době uzávěry jsou v Izraeli zavřené kromě mnoha obchodů i kadeřnictví a holičství. Na úpravu vlasů v domě má podle tisku právo premiér Benjamin Netanjahu jako veřejný činitel, nikoli ale jeho žena.

Podle oficiálního prohlášení Netanjahuová všechna opatření přísně dodržuje, zdržuje se doma a vyžaduje nošení roušek. Ona i kadeřnice prý měly roušku i rukavice a premiérova žena holičku požádala, aby při úkonu nemluvila. Na videu, kvůli němuž se nechala upravit, nabádá premiérova choť veřejnost, aby dodržovala pokyny ministerstva zdravotnictví.

Média kauzu s účesem označují za další činnost premiérského páru, která podrývá důvěru lidí ve vládu. Proti Netanjahuovi Izraelci protestují několik týdnů a požadují jeho odstoupení.

Zdroje: