Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ostrý střet u Jílkové: Rath se rozpovídal o "mafii Pospíšila"

Ostrý střet u Jílkové: Rath se rozpovídal o "mafii Pospíšila"
Jiří Pospíšil, David Rath (vpravo) | zdroj: Redakce

Podmínky ve vazbě jsou v České republice často horší než v samotném vězení. Přitom ve vazbě může skončit i nevinný člověk, zatímco ve vězení končí až odsouzený. Na tento problém se snažil upozornit poslední předvánoční díl pořadu Máte slovo v ČT. Bývalý hejtman David Rath se tu rozpovídal i o "mafii Jiřího Pospíšila".

David Rath v pořadu ukázal na špatné podmínky ve vazbách a věznicích, podle něj je to hlavně ostuda bývalých ministrů spravedlnosti. "Hodně dlouho tam byl pan Pospíšil a dělal velmi málo," ukázal na exministra za ODS. Navíc je podle Ratha vazba používána příliš často. "Myslím, že pan exministr začal budoval něco jako novou justici, takovou zvláštní mafii," dodal.

Proti tomu se ale Jiří Pospíšil ohradil. "Nejprve to byla mafie pana Kubiceho, pan Kubice teď není ve funkci, tak je to mafie Jiřího Pospíšila..." usmíval se. Podle něj jsou Rathova slova pochopitelná – čeká ho soud, a tak se i v televizi obhajuje. "Já jsem politik, já vaše urážky snesu, mě urážel i pan Bárta," dodal Pospíšil. "Kdybyste mě chválil, byl bych trochu nervóznější."

Podle něj je problém podmínek vězňů důležitý, ovšem jiné otázky jsou důležitější. Až bude mít Česká republika dostatek peněz, ať se klidně budují skvělé věznice, ale dokud nemá, nedá se moc dělat. Přesto šéf Vězeňské služby ČR Petr Dohnal ujišťoval: "Vězeňská služba dělá všechno pro to, aby se podmínky ve výkonu vazby zlepšily."

Práci vězňům

Na čem se téměř všichni diskutující shodli, že by vězňům pomohlo, je možnost práce. Podle Pospíšila se pak něco naučí a zároveň to může zabránit tomu, aby se do vězení vrátili. Jenže to není tak jednoduché. "Já půl roku chtěl pracovat – nenechali mě," stěžoval si Rath.

Práce tak není umožněna každému. "V současné době u nás odsouzení lékaři nemohou pracovat jako lékaři," připustil Dohnal. Jak však vysvětlil, důvodem je fakt, že by pracovali s osobními údaji – a to není možné. Nedá se tedy dodržet "specializace" odsouzených.

"Ta věznice by měla mít povinnost sehnat jim práci. Ti lidé, se kterými jsem se setkal, jsou nešťastní, že nemohou pracovat," popisoval Rath. Jenže spoustě z nich brání v práci ještě jedna věc – nelze, aby ve vazbě byli lidé z důvodu možného ovlivňování svědků, ale pak pracovali venku, kde právě k tomuto ovlivnění může dojít. To by pak důvod vazby byl zbytečný.

Další věc, za kterou Rath bojoval ze své vazby, jsou různé výhody pro vězně či vazebně stíhané. Podle něj by jim mělo být umožněno například setkat se na hodinu s blízkými v uzavřené místnosti nebo mít televizi v cele.

Podle Jiřího Raka ze sdružení Liberty People ale tyto návrhy nejsou dobré, protože by se za výhody muselo platit – a to není fér. "Je to pro určitou skupinu lidí vašeho typu, kteří na to mají – mohou si to dovolit," řekl v pořadu. "Nevidím důvod, proč by někdo měl mít výhody jen proto, že na to má," dodal a sklidil potlesk. Jak však Rath vzápětí vysvětloval, původně chtěl tyto výhody pro každého, ale bylo mu vytknuto, že by se na to ve vězeňství nenašly finance.

Podle bývalého středočeského hejtmana by přitom tyto benefity byly nakonec prospěšné celé společnosti – snížila by se tím prý recidiva. Když by se vězni strčili do "špinavé kobky", nemohli bychom se divit, že se ve vězení neponaučí. Cesta nevede zaváděním lágrů na způsob Ruska.

Chce vést normální život, ale nemůže

V tom s ním souhlasil i Rak z Liberty People. "Odsouzený chce, není to o tom, že odsouzený nechce," popisoval snahu vězňů napravit svůj život. "Já nemám jediného klienta, který by nechtěl žít jako člověk, jenže ta společnost mu to neumožňuje," uvedl.

S tím však odmítal souhlasit exministr Pospíšil, který výhody pro vězně zavrhl. "Ať se ty peníze nedávají na teplou vodu, ale na ty oběti," popisoval podle něj lepší využití. Oběti totiž po trestných činech dost trpí a není možné, aby pak vězni bylo nakonec lépe než tomu, komu ublížil. Na tom se i ostatní diskutující shodli.

Zdroje: