Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

ODS neví kam s Topolánkem. Senát mu stačit zřejmě nebude

ODS neví kam s Topolánkem. Senát mu stačit zřejmě nebude
zdroj: tisková zpráva

Nečekanou situaci, kterou by ještě před několika dny málokdo předpovídal, řeší nyní občanští demokraté: Kam s předsedou Mirkem Topolánkem?

Stále působí na pozici šéfa ODS, je ovšem jen otázkou času, kdy tento post opustí – jestli rovnou, nebo až za pár měsíců.

Mirek Topolánek se v rozhovoru  pro sobotní Právo vyjádřil: „Nesmím stahovat kalhoty, když je brod ještě daleko. O tom, co bude dál, se rozhodnu a nebudu v žádném případě na to rozhodnutí spěchat." Včera však vydal prohlášení, že svoje další záměry sdělí straně už ve čtvrtek.

Topolánkovo odstoupení by mohla požadovat i výkonná rada na příštím zasedání. "Může vzniknout ostřejší výzva výkonné rady, otázka je, jestli ji vyhoví. Stejně je to na jeho rozhodnutí. I tato měkká verze, která nechtěla přistoupit k tvrdé formulaci, říkala v podstatě jasně: Odstup!" podotkla Miroslava Němcová v Lidových novinách.

Ať už se Topolánek rozhodne za dva dny jakkoliv, dostane se ODS - dříve či později - do stejné situace: nemá svému předsedovi po jeho odchodu co nabídnout. Když obdobnou situaci řešila ČSSD, přálo jí více štěstí - Vladimír Špidla dostal místo v Bruselu, Miloš Zeman odešel na Vysočinu a Stanislav Gross začal působit v advokátní praxi.

Topolánek odmítl před několika měsíci místo v Bruselu a pozice komisaře pro rozšiřování EU je už tak jako tak obsazena Štefanem Fülem. Výměna za Topolánka by byla možná, otázkou zůstává, kdo a proč by si přál tuto změnu. ODS tak může bývalému volebnímu lídrovi nabídnout jedině snad post v Senátu.

                                                                                                                          www.parlamentnilisty.cz