Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Nový crossover Kia: zhmotněná vize mobility budoucnosti

Nový crossover Kia: zhmotněná vize mobility budoucnosti
zdroj: Tisková zpráva

Ve všech směrech přelomový. Tak lze popsat nový model EV6. Elektromobil Kia je od počátku navrhovaný s elektrickým pohonem, což mu pomáhá překonat jízdní vlastnosti a možnosti současných elektrických vozů. Zároveň jde o první zhmotnění nové strategie značky a vize budoucí trvale udržitelné mobility. 

Středobodem nové designové filozofie nazvané „Spojené protiklady“ je inspirace kontrasty typickými pro přírodu i samotné lidstvo. Cílem novinky je svými výraznými stylistickými prvky a plastickými tvary vzbuzovat na první pohled pozitivní emoce a evokovat přirozenou sílu. Designerům EV6 se to skutečně povedlo. Na první pohled vůz upoutá například přepracovanou „tygří maskou“, jejíž moderní digitální podobu dotváří světla denního svícení. Z boku pak auto překvapí aerodynamickou siluetou s křivkou ubíhající podél spodní části dveří, která se následně stáčí vzhůru k blatníkům zadních kol a opticky tak prodlužuje celkový profil.

Exteriér každého vozu je to, co má zaujmout na první pohled, ale většinu času trávíme uvnitř. Nová filozofie se proto naplno projevuje i v interiéru. Tomu dominuje zakřivená obrazovka systému palubního infotainmentu, která v kombinaci s minimalistickou přístrojovou deskou a chybějícím centrálním tunelem poskytuje cestujícím pocit svobody. Plochá podlaha pak nabízí dostatek místa nejen pasažérům na předních sedadlech, ale nohy si pohodlně natáhnou i ti vzadu.

Návrháři si však vyhráli i s takovým detaily, jako je použití materiálů vyrobených udržitelným způsobem. Například čalounění můžete mít z veganské kůže nebo látky, která je stejně jako podlahové koberce vyrobena z recyklovaných plastů.

Kia EV6 však není pouze o působivém designu, ale samozřejmě i o jízdních schopnostech. Zájemci o nový elektromobil si mohou vybrat ze dvou velikostí akumulátorů a náhonu buď na jednu, nebo obě nápravy. U varianty s prodlouženým dojezdem a pohonem zadních kol se můžete těšit na dojezd až 528 kilometrů.

Z pokročilých technologií pak stojí za zmínku například řešení ultrarychlého dobíjení z 10 na 80 procent kapacity již za 18 minut. A zapomenout nelze ani na celou armádu pokročilých asistenčních systémů, které hlídají jízdu v pruzích, okolní provoz nebo možný mikrospánek řidiče. Pomyslnou třešničkou na dortu je dálkově ovládaný inteligentní parkovací asistent, který za vás zaparkuje příčně i podélně, a přitom ani nemusíte sedět ve voze.

Více o elektromobilu Kia EV6 najdete zde.

Zdroje:
Inzerce