Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Nová fakta ve financování Fischerovy kampaně: Prý existoval tajný fond

Nová fakta ve financování Fischerovy kampaně: Prý existoval tajný fond
Jan Fischer | zdroj: Mediafax

Neúspěšný kandidát na Pražský hrad Jan Fischer čelí podezření, že svou kampaň financoval nezákonnými penězi. Podle nových informací týdeníku Respekt měl existovat v jeho kanceláři tajný fond, z kterého měla být část Fischerovy kampaně hrazena.

Týdeník Respekt nyní údajně získal svědectví dvou na sobě nezávislých zdrojů z okolí Fischerovy prezidentské kanceláře. Ta by měla popisovat, že se na tzv. transparentním účtu v rozporu se zákonem objevovala jenom část Fischerových prezidentských příjmů a výdajů. Přitom ze zákona upravujícího prezidentskou volbu kandidáti museli zveřejňovat financování svých kampaní do detailu.

Skryté financování

Podle časopisu však mělo existovat ještě jedno, před veřejností zcela skryté, placení politikovy kampaně. Podle anonymního zdroje totiž existoval tajný fond, který měl pod sebou šéf kanceláře Jana Fischera - Jan Novák. „Každý měsíc z něj nechával hradit část volebních výdajů. Peníze měl k dispozici v hotovosti a na transparentním účtu se nijak nevykazovaly,“ popisuje pod podmínkou anonymity zdroj Respektu.

Zdroje: