Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Na památky v Pompejích nejsou peníze. Zaplatí restaurování internetová sbírka?

Na památky v Pompejích nejsou peníze. Zaplatí restaurování internetová sbírka?
Z Domu kentaurů zbyly po bombardování v roce 1945 téměř jen ruiny | zdroj: LoveItaly!

Památek v antických Pompejích je tolik, že na restaurování každé z nich se peníze hledají jen těžko. Nezisková organizace LoveItaly! se proto snaží na rekonstrukci Ložnice č. 3 v Domě Kentaura, který patří mezi nejcennější památky v Pompejích, vybrat pomocí crowdfundingové sbírky. 

Luxusní ložnice je jením z nejvýznamnějších příkladů zlaté éry Pompejí, tedy z 2. století před naším letopočtem. Její zdi jdou vyzdobeny v takzvaném "prvním pompejském stylu", který napodoboval strukturu zdiva a mramorových kvádrů z antického Řecka. Podle organizace je tento styl v Pompejích raritou, protože ho během let majitelé domů postupně nahradili novější malbou či obklady.

"Navíc má ložnice malou vstupní halu a výklenek, což je v Pompejích také raritou. I proto má ložnice nesmírný vědecký, historický a umělecký význam," popisuje LoveItaly! důvody, proč by měli lidé na opravu památky přispět. 

Potřeba je 53 tisíc euro (zhruba 1,4 milionu korun) a zatím se podařilo shromáždit 1900 euro (51 300 korun), což jsou jen čtyři procenta. Sbírka ale potrvá ještě 81 dní, takže organizátoři věří, že se peníze podaří nashromáždit. 

Byla by škoda, kdyby se stabva, kterou po odhalení ve 20. letech 19. století poškodily v roce 1945 spojenecké nálety, rozpadla. A podle archeologů k tomu nemá daleko. Ve prasklinách, které vznikly při náletech, se usazuje vodní kámen, na stěnách se dělají solné mapy a na několika místech se už omítka s cennou štukovou výzdobou odchlipuje od stěny. 

"Odborná restaurace odstraní vodní kámen, opraví spárování a obnoví všechny dekorativní prvky," slibují archeologové.

Prezident organizace LoveItaly! Richard Hodges zároveň vyzývá vládu, aby přehodnotila částku, která je v rozpočtu určená na kulturní výdaje. "Itálie se musí soustředit na to nejcennější, co má - tedy na své kulturní dědictví," řekl italskému serveru Repubblica.it.

I proto plánuje společnost vypisovat i další veřejné sbírky. Například na restaurování císařského sarkofágu umístěného v Národní galerii starověkého umění v paláci Corsini v Římě se už vybralo 1123 ze 12 tisíc euro (324 tisíc korun).

Zdroje:
Vlastní, La Repubblica