Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Může za tragédii Kaczyńského letadla nefunkční radar?

Může za tragédii Kaczyńského letadla nefunkční radar?
zdroj: tisková zpráva

Navigační radar na letišti v ruském Smolensku, kde tragicky zahynul polský prezident Lech Kaczynski a desítky lidí patřící k polské elitě, prý ukazoval špatné údaje a mohl tak fatálně přispět k nehodě.

Podle polského serveru Fakt se o tom píše ve zprávě ruských vyšetřovatelů, kteří ji údajně odmítají Polákům poskytnout. Informaci českým čtenářům zprostředkoval server iDnes.cz.

Pomoc s vyjednáváním v této citlivé kauze už nabídl i sám polský premiér Donald Tusk. Na radaru prý nefungovalo důležité zařízení, které určuje výšku přistávajícího letadla s přesností na 300 metrů. Letadlo, které bylo příliš nízko nad zemí, při otáčení zavadilo křídlem o stromy a následně se zřítilo do lesa. Nehodu nikdo nepřežil.

Po dubnové havárii Rusové nařídili nad smolenským letištěm výzkumné přelety, které měly za úkol určit možné příčiny neštěstí, píše iDnes.

Polský vyštěřovatel Edmund Klich řekl serveru Fakt, že nefungující osvětlení na přistávací dráze ve Smolensku a porucha na radaru mohou být klíčovými body celého vyšetřování. Rusové Klichovi zprávu ukázali, ale polské komisi ji dosud neposkytli.

"Pokud bude náš investigativní tým potřebovat, abych si s Rusy promluvil přímo, jsem k dispozici," uvedl už v pondělí premiér Tusk.

Od počátku vyšetřování se spekuluje rovněž o tom, že k nehodě v husté mlze a za špatných povětrnostních podmínek nemuselo dojít, pokud by pilota letadla nenutili politici a možná samotný prezident Lech Kaczyński k přistání za každou cenu. Ze záznamů v kokpitu bylo možné zaslechnout pilotův hlas: "Jestli nepřistaneme, tak mě zabije".