Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Lidstvo míří do éry bez účinných antibiotik

Lidstvo míří do éry bez účinných antibiotik
Bakterie (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Počet infekcí odolných proti lékům a zejména pak antibiotikům roste rychlým tempem a podle vědců se jedná o stejně závažnou hrozbu pro lidstvo, jakou je např. globální oteplování. Nové léky, které by ty dnes již neúčinné nahradily, totiž jednoduše neexistují. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Podle názoru mnohých lékařů tento stav může zapříčinit, že i operace dnes považované za nenáročné, se mohou stát životu nebezpečnými v důsledku hrozících komplikací způsobených infekcí. Jedná se proto o globální problém, který si zaslouží mnohem více pozornosti. Jeho závažnost je dána rovněž tím, že v mnoha zemích se s antibiotiky nakládá neefektivně.

Světová zdravotnická organizace v souvislosti se stejným tématem varovala před hrozbou „post-antibiotické éry“, do které lidstvo směřuje, pokud nebudou zavedena žádná opatření. V tom případě by pak hrozilo, že lidé začnou opět umírat na doposud běžně léčené infekce. Například na léčbu kapavky prý v dnešní době zbývá už jen jedno účinné antibiotikum.

Podle vědců je potřebné získat dostatečné zdroje pro řešení daného problému a také dostat zprávu do povědomí veřejnosti. Je nutné si také uvědomit, že žádné další zázračné léky s největší pravděpodobností již objeveny nebudou.

Zdroje:
bbc.co.uk