Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Kupec končí jako šéf Českých drah, nástupce nemá

Aktualizováno: Kupec končí jako šéf Českých drah, nástupce nemá
Jiří Kupec končí jako šéf Českých drah | zdroj: Profimedia

Dozorčí rada Českých drah v pondělí odvolala Miroslava Kupce z funkce šéfa představenstva i generálního ředitele státního podniku. Jako důvod uvedla ztrátu důvěry. 

Kupec byl v čele ČD osm měsíců, loni nahradil generálního ředitele a šéfa představenstva Dana Krtka. Toho odvolal tehdejší ministr dopravy Dan Ťok. 

Kupce teď prozatím z pozice předsedy představenstva dozorčí rada odvolala pěti z osmi hlasů. "Důvodem pro odvolání je ztráta důvěry založená na režimových informacích bezpečnostních složek, z nichž některé již byly předány orgánům činným v trestním řízení," uvádí ve svém stanovisku dozorčí rada. Sdělené informace jsou dle slov jejího předsedy Karla Pospíšila důvěrného charakteru.

Premiér Andrej Babiš a ministr dopravy Vladimír Kremlík také minulý týden uvedli, že Kupec nesplnil očekávání ohledně stabilizace vedení podniku.

Představenstvo zůstalo bez předsedy, dozorčí rada vybrala ze tří zbylých členů jako místopředsedu Radka Dvořáka, který bude pověřen vedením, dokud do pozice generálního ředitele ČD nenastoupí nový člověk.

Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka bude vyhlášeno otevřené výběrové řízení. Rozhodnutí dozorčí rady respektuje. 

Některá média minulý týden přinesla informaci, že by se nástupcem Kupce mohl stát náměstek ministryně pro místní rozvoj Vladimír Nebeský. Ministr Kremlík však tento vývoj vyloučil. 

Zdroje: