Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Aktualizováno: Krizový štáb zvýšil kvůli obálkám s jedem ochranu vybraných státních úřadů

Aktualizováno: Krizový štáb zvýšil kvůli obálkám s jedem ochranu vybraných státních úřadů
Ministr Milan Chovanec | zdroj: tisková zpráva

Další podezřelá obálka dorazila na ministerstvo vnitra. Od rána se nejen dnešní situací zabývá Ústřední krizový štáb, který rozhodl dočasně zvýšit ochranu vybraných státních institucí, především ministerstev. Opatření začnou platit okamžitě. 

 "Nechceme vyvolat paniku, ale dopisů přišlo už tolik, že je potřeba přijmout nějaká opatření," uvedl na tiskové konferenci ministr vnitra Milan Chovanec. Ta budou podle něj spočívat zejména ve větší kontrole listovních zásilek, ale i kontrole příchozích a aut, která k úřadům přijíždějí.

Dnešní obálka podle Chovance vypadá stejně jako dvě předchozí, které obsahovaly jed a byly určené jemu a ministru financí Andreji Babišovi. Má i obdobný obsah, biologické testy potrvají tři dny. Podle předběžných chemických analýz se však zdá, že nebezpečná není. 

Ministerstvo také zveřejní manuál, jak zacházet s podezřelými zásilkami. "Na začátku nikdy nevíme, jestli to je třeba jen mouka nebo něco jiného, proto je k podobným případům potřeba přistupovat vždy opatrně," vysvětlil ministr. Zdůraznil však, že od roku 2006 obdržely státní instituce zhruba 4000 podezřelých obálek, skutečně nebezpečné však byly jen zmíněné dvě z minulých dnů.

Zdroje:
Vlastní