Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Kréta a středomořská dieta

Kréta a středomořská dieta
zdroj: tisková zpráva

Dovolená na Krétě je ideální příležitostí pro seznámení s místní kuchyní, doporučovanou dietology na celém světě. Pokud chcete ochutnat místní speciality, stojí určitě za to nespoléhat se jen na hotelovou kuchyni, ale vyrazit do ulic a ochutnat v místních tavernách to, co jedí místní Kréťané.

Krétská strava, kterou se místní obyvatelé živí  už pár tisíc let, se stává celosvětovou módou.  Co je vlastně základem  krétské diety? Jednoduchost a čerstvé suroviny. Kréťané jedí prostě to, co jim jejich ostrov poskytuje.

Základem  je chléb, bílý kozí nebo ovčí sýr "feta", zelenina, olivy, ovoce a především olivový olej. Kréťané mají neuvěřitelnou spotřebu pětadvaceti litrů olivového oleje na hlavu a rok, čímž jsou jednoznačně na prvním místě na světě.

Nejzdravější suvenýr

Panenský olej  z prvního lisování oliv má nazelenalou až zelenohnědou barvu. Kréťané jím polévají  bílý sýr sypaný oregánem, nešetří jím  při přípravě salátu, používají jej při všech kuchyňských úpravách zeleniny i masa, a dokonce ho využívají při léčbě různých kožních nemocí.  Sami tvrdí, že jejich olej pomáhá při všech zdravotních problémech - od dětských kolik až po stařeckou ochablost.

Olivový olej je prostě  zázračným krétským elixírem života. A taková láhev dobrého domácího olivového oleje jako suvenýr možná není nejkrásnější, ale určitě nejzdravější.

Kromě ochutnávání místních specialit  lze na Krétě samozřejmě také relaxovat na pláži. Ostrov, omývaný  na severu Krétským a na jihu Libyjským mořem,  je ideálním místem pro milovníky moře.  Krétské pláže, s jemným pískem i dramaticky skalnaté, patří k nejkrásnějším v Evropě a řada z nich každoročně získává Modrou vlajku – mezinárodní ocenění hodnotící čistotu a úpravnost pláží. Ve všech turistických střediscích se nabízí spousta možností k provozování vodních sportů včetně potápění.

Rekreaci u moře lze na Krétě spojit s poznáváním bohaté historie a přírodních krás ostrova. Zájemce o historii určitě nezklamou archeologická naleziště, znalci řecké mytologie si nenechají ujít tajemnou jeskyni Dikteon, která je považována za místo zrození vládce všech bohů – Dia nebo prohlídku  paláce Knossos s Daidalovým labyrintem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Milovníci přírody si mohou vyšlápnout na horskou túru nebo podniknout dobrodružný výlet  soutěskou Samaria.  Představujete-li si aktivní dovolenou, pak na Krétě se můžete kromě vodních sportů a cyklistiky věnovat také golfu. Krétský golfový klub je vyhlášený díky svému pouštnímu layoutu a fairwayemi vytesanými do původních skal.

Na Krétě si také lze jednoduše pronajmout  auto nebo  motorku  a podnikat individuální výlety. Během hlavní  sezóny má celý sever ostrova dobré a poměrně levné linkové autobusové spojení do všech zajímavých míst a letovisek na Krétě.