Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komárek: Odbory jsou měkké. Přitom jsme chudáci

Komárek: Odbory jsou měkké. Přitom jsme chudáci
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Lidé začínají být naštvaní. Ukázala to i čtyřicetitisícová účast na sobotní odborářské demonstraci v Praze. Podle odborářů šlo o poslední poklidný protest a v budoucnu přejdou k razantnějším akcím. Valtr Komárek si však nemyslí, že by ČR čekaly velké vlny protestů a stávek.

Akce stejného rozsahu jako v zemích, kde jsou nejsilnější odbory, tedy Francii, Itálii, Řecku, či Británii, Komárek neočekává.

Komárek se domnívá, že podpora odborů v Česku není zdaleka tak razantní jako v tradičních demokratických zemích. „Určitě k tomu přispívá fakt, že tady nějakých čtyřicet let odbory vůbec neexistovaly. Bylo tu jen Revoluční odborové hnutí, kde musel být každý zaměstnanec členem, ale to organizovalo jen rekreaci, oslavy Mezinárodního dne žen a vánoční kolekce pro děti pracujících na jolce. V podstatě to nebyly fungující odbory, ale součást establishmentu. A nová tradice odborů se už nevytvořila," vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Komárek.

Lidové bouře nebudou

Ten je přesvědčen, že lidové bouře nás nečekají. Že by životní situace lidí byla zas tak dobrá, jak tvrdí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), s tím Komárek nesouhlasí. "V Německu je průměrný příjem 3600 euro a u nás 1300 a to už je přepočteno na paritu kupní síly. Jsme proti Němcům chudáci. Já si ale nemyslím, že dojde k nějakým stávkám, které by ochromily chod a fungování země. Opravdu nějaké razantní protesty nečekám i když odbory je slibují. Jedná se ale jen o můj osobní, subjektivní názor," dodává Komárek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz