Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Kam se poděla americká střední třída?

Kam se poděla americká střední třída?
Americká střední třída bude v budoucnu spíš výjimkou než pilířem společnosti | zdroj: Profimedia

Střední třída se ve Spojených státech vždycky těšila velké úctě. Byla základem růstu ekonomiky a místem rodinných hodnot. Poslední výzkum ale ukázal, že rok od roku střední třída v Americe mizí. Poprvé od sedmdesátých let střední třída netvoří víc než polovinu celé společnosti. 

Nový výzkum společnosti Pew Research Center ukázal, že střední třída jako základní pilíř americké společnosti končí. Lidé z domácností s vyššími a nižšími příjmy totiž v součtu (121,3 milionu obyvatel) předčili lidi se středními příjmy (120,8 milionu). Ještě v roce 1971 byl přitom poměr 80 ku 52 milionům ve prospěch střední třídy. Je očividné, že se v americké společnosti rozevírají nůžky mezi chudými a bohatými.

Do kategorie středních příjmů jsou zařazováni lidé z domácností, jejichž roční příjem se pohybuje v rozmezí mezi dvěma třetinami mediánu až po dvojnásobek mediánu. V roce 2014 znamenalo takové rozmezí 42 až 126 tisíc dolarů (1 až 3 miliony korun) na domácnost.

Existuje dokonce i kalkulátor, který pomáhá lidem jednoduše zjistit, zda do mizející střední třídy svým příjmem také nepatří.

Problémem na celé skutečnosti je, že bohatší se stávají bohatšími a chudí chudšími. Ve sledovaném období si vysokopříjmové vrstvy polepšily ze 29 procent všech příjmů na dnešních 49 procent. Zato podíl středních vrstev na celkových příjmech se ztenčil o 19 procent na dnešních 43 procent.

Dobrou zprávou alespoň může být, že dva ze tří lidí, kteří vypadnou z kategorie střední třídy, končí ve skupině těch bohatších. Za posledních čtyřicet pět let se množství vysokopříjmových vrstev dokonce zdvojnásobil.

Další potíží středních tříd je i výrazný nárůst dluhů, které rok od roku narůstají a vytvářejí často mylný dojem, že na tom nejsou tak špatně, jak to může vypadat. A podle všech prognóz bude tendence ubývání středních vrstev a zadlužování těch zbývajících pokračovat.

Proč je vlastně střední třída pro společnost tak důležitá? Když se americká společnost takto výrazně polarizuje, snižuje se tím možnost celospolečenského konsensu. A v takové směsi nejistot je jako ryba ve vodě Donald Trump. Upozorňuje jen na pichlavá a vzájemně nesouvisející témata, kterými je schopen oslovit rozličné vrstvy obyvatel. 

Francouzský spisovatel a politik z 19. století, Alexis de Tocqueville, ve své slavné knize Demokracie v Americe přitom zdůrazňoval, že široké střední vrstvy v Americe jsou základem demokracie, který znemožňuje elitám beztrestně ovládat společnost. Snad se jeho prognóza, že v budoucnosti může ztrátu demokracie přinést právě mizení středních vrstev, nakonec nesplní.

Zdroje:
Vlastní