Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Kalouskovi bez Ratha chybí schopný politický oponent

Kalouskovi bez Ratha chybí schopný politický oponent
zdroj: Profimedia

Nejzajímavější událostí sezóny by byl duel Miroslava Kalouska s Milošem Zemanem. "Jenže k němu dojde jen těžko," míní mediální expert Jiří Mikeš.A jiného mediálně rovnocenného soupeře v Česku Kalousek nemá. Tedy, soupeře, který by pobýval na svobodě.

Osobnost, která přišla o své nepřátele. Tak by se dal po uvěznění sněmovního zlého muže Davida Ratha (ČSSD) a odchodu neformálního šéfa Véček Víta Bárty stranou mediální pozornosti označit Miroslav Kalousek. V posledních týdnech se v souvislosti s kauzou letounů CASA začíná hovořit i o konci ostříleného politika z Bechyně. Existuje však na české politické scéně za ministra financí a místopředsedu TOP 09 nějaká náhrada? Mediální odborník Jiří Mikeš tvrdí, že ne.

"V současné době v Čechách neexistuje politik, který by dokázal poměřit síly s Miroslavem Kalouskem. Minimálně v oblasti veřejného vystupování, schopnosti argumentace, obrany před výpady protivníků. Bohužel musím konstatovat, že podobný politik nám neroste ani mezi mimoparlamentními stranami," uvedl pro ParlamentníListy.cz Mikeš. Kalouskova síla spočívá podle experta v jednoduchosti. "I proto jej možná nemají novináři moc v oblibě. Tam se nedá nic hledat, to je jasné, věcné sdělení," říká Mikeš o ministrově stylu, kterému prý rozumí každý.

Matador, který osiřel

Poslední z politiků, kteří dokázali Kalouskovi konkurovat mediálně atraktivním způsobem, nyní sedí v litoměřické vazební věznici. Mezi nejproslulejší Rathovy kousky bezesporu patří jeho lékařská diagnóza Kalouskova stavu.

Obrázek