Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Je to špatné, pane Klausi. Prezident doplatí na amnestii. Jak?

Je to špatné, pane Klausi. Prezident doplatí na amnestii. Jak?
Václav Klaus | zdroj: Mediafax

Novoroční amnestie je konec reálné šance Václava Klause znovu se významně zapojit do politiky a stát se opět hybatelem politické scény. Je to tečka za jeho návratem do ODS nebo za vytvořením nové politické strany, soudí politologové.

„Po těchto nepopulárních krocích prezidenta je to vyloučeno, veřejnost si rozsáhlou amnestii bude pamatovat, je to tak kontroverzní věc, že lidé hned tak nezapomenou,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz politolog Ladislav Mrklas.

Prezidentova motivace zůstává záhadou

Václav Klaus může po svém odchodu z Pražského hradu veřejně vystupovat,  glosovat politické a ekonomické záležitosti, ale podle Mrklase „coby bezprostřední hybatel politické scény skončil“. Politolog dodává, že možná už Václav Klaus v této roli skončil už dřív, protože je od reality vzdálen.  Mrklas dodává, že by ho velmi zajímala skutečná motivace Václava Klause, která vedla k tak rozsáhlé a veřejnost pobuřující amnestii. „Motivace zůstává záhadou pro všechny, proč byla amnnestie v takovém rozsahu, kdo ji vlastně inicioval, protože prezident ani nikdo z jeho poradců to pořádně nevysvětlil,“ konstatoval Ladislav Mrklas.

Klaus dělá najednou kroky, které nemá dopředu promyšlené

Řadu let se podle Mrklase zdálo, že Václav Klaus je politikem, který přemýšlí o několik tahů dopředu.Ale tentokrát to vypadalo, že začal hledat důvody, proč se rozhodl k tak kontroverznímu kroku, až po bouři, kterou amnestie vyvolala. „Ale je to i trochu konzistentní, protože v posledních letech udělal víc kroků, které nebyly dopředu promyšlené, Nebo byly, ale zvláštní logikou, kterou chápe jen sám Klaus a jeho nejbližší okolí,“ dodal politolog.

Zdroje: