Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Jako 'Popelka' se stala symbolem útoku na WTC. Marcy Bordersová zemřela na rakovinu

Jako 'Popelka' se stala symbolem útoku na WTC. Marcy Bordersová zemřela na rakovinu
Slavný snímek Marcy Bordersové obletěl svět. Časopisem Time byl zařazen mezi 25 nejsilnějších fotografií zachycujících útok na WTC | zdroj: Profimedia

Bankovní úřednice Marcy Bordersová se stala jedním ze symbolů útoku na americká Dvojčata z 11. září 2001. Fotografie, na níž obalená prachem v šoku prchá z budovy obletěla svět, žena dostala od médií přezdívku Popelka. V pondělí zemřela ve věku 42 let na rakovinu žaludku, jejíž původ přičítala právě teroristickému útoku, píše britský deník The Guardian.

Když letadlo narazilo do první z budov Světového obchodního centra, pracovala 28letá Bordersová v Americké bance teprve měsíc. Kancelář sídlila v 81. patře severní budovy, letadlo narazilo jen pár pater nad ní. 

Život si zachránila tím, že neuposlechla příkaz svého nadřízeného, který chtěl, aby zaměstnanci zůstali v klidu na svých místech. "Budova se začala třást a kymácet. Ztratila jsem nad sebou kontrolu a začala panikařit. Snažila jsem se dostat co nejrychleji ven," vzpomínala. 

"Byli tam zranění. Viděla jsem lidi pokryté krví od hlavy až k patě. Myslela jsem si, že také umřu," popisovala krveprolití na místě.

Karcinogeny v budově?

Útok sice přežila, ale rakovinu žaludku, která se u ní objevila loni v létě, přisuzuje právě jemu. Nebyl to totiž první případ, kdy lidé, kteří byli v době útoku v budovách Dvojčat, onemocněli zhoubným nádorem. Rakovinu diagnostikovali i desítkám zasahujících hasičů. 

"Věřím tomu. Nikdy jsem nebyla nemocná. Nemám vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, nic. Copak je možné, aby si zdravý člověk šel prostě lehnout a druhý den se probudil s rakovinou?"

Posttraumatický šok: Deprese, alkohol a drogy

I když z útoku vyvázla živá, její život výrazně poznamenal. Stejně jako u stovek jiných přeživších u ní propukla silná deprese, začala hodně pít a k tomu se později přidala i závislost na cracku. Situace se dostala až tak daleko, že jí byly odebrány děti. 

"Byla jsem úplně paralyzovaná. Byla jsem přesvědčená, že Usáma bin Ládin plánuje další útoky. Vždy, když jsem viděla letadlo, začala jsem panikařit. Když jsem viděla nějakého muže na budově, byla jsem přesvědčená, že mě chce zastřelit," vzpomínala.

Její problémy ustaly až se smrtí bin Ládina. Odjela do léčebny a postupně získala zpět své děti. Ne však na dlouho. 

"Má matky vybojovala úžasnou bitvu. Není to jen "ta Popelka", ale je hlavně mou hrdinkou," řekla její dcera Noelle deníku New York Post. 

Zdroje:
The Guardian