Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Jak si vybrat připojení k internetu

Jak si vybrat připojení k internetu
zdroj: Proxima Studio / Shutterstock.com

V současné době je rychlé a spolehlivé připojení k internetu prakticky nezbytností. Internet je prostředím, ve kterém pracujeme, nakupujeme a věnujeme se svým koníčkům a zábavě. Výběr poskytovatele a způsobu připojení k internetu je tak problém, který řeší víceméně každý majitel či uživatel bytu a domu. Ne vždy se však jedná o snadný úkol, zvláště ti, kdo se v oblasti IT běžně nepohybují, mohou jen obtížně rozlišovat mezi nabídkami jednotlivých poskytovatelů plných technických pojmů a parametrů. Jaká jsou tedy základní pravidla výběru poskytovatele připojení?

Po drátech nebo bez nich?
V základním pohledu je možné rozdělit připojení k internetu na bezdrátové a drátové. Zatímco ale v jednom známém českém filmu je výzva „zkuste to bez drátů“ myšlena tak, že bez nich je to prostě „lepší“, u internetu to tak být nemusí. Rychlý a spolehlivý internet může létat po drátech i vzduchem, vždy ale záleží na konkrétní situaci.

Bezdrátové připojení
Hlavní výhodou bezdrátového připojení je samozřejmě fakt, že s připojením není člověk omezen na kabelové rozvody poskytovatelů. Zvláště na vesnicích a malých městech proto může jít vlastně o jedinou možnost, jak se k internetu připojit.

Bezdrátové připojení k internetu má ale svá specifika. Předně je samozřejmě třeba být v dosahu pokrytí. Kromě toho je nutné posoudit, zda je mezi anténou poskytovatele a přijímačem (nejčastěji v podobě vaší antény) dostatečně volný prostor umožňující maximální kvalitu přenosu dat.

Je třeba také počítat s tím, že v případě bezdrátového připojení bude pravděpodobně nutná koupě a montáž antény, stejně jako to, že svůj vliv na kvalitu připojení mohou mít i povětrnostní vlivy.

Drátové připojení
Jako drátové se označují různé technologie a způsoby připojení k internetu. Připojení přes telefonní linky se označuje jako ADSL, jeho modernější a rychlejší verze, které je však dnes již standardem, potom VDSL. Velkou výhodu mají obyvatelé větších měst, kde je často k dispozici připojení přes rozvody kabelové televize.

V obou případech se každopádně jedná o připojení, které umožňuje vysoké rychlosti i míru stability. Výběr konkrétního způsobu připojení je třeba začít krokem, kterým je ověření dostupnosti internetu. Podle výsledků je potom možné vybírat z dostupných způsobů to, které nejlépe odpovídá vašim potřebám a požadavkům.

Co mít na paměti
Při výběru připojení bude zákazníka zajímat především rychlost. Je však třeba si uvědomit, že rychlost, kterou poskytovatelé udávají, je většinou rychlost maximální. Ta reálná bude většinou o něco nižší. Stejně tak je rozdíl mezi rychlostí downloadu (stahování) a uploadu (nahrávání), která je vždy nižší.

Velký význam má také stabilita připojení. V tomto ohledu jsou důležité jak smluvně garantované parametry, tak zkušenosti ostatních uživatelů. Rozhodně se vyplatí číst recenze na internetu, případně se ptát na osobní zkušenosti přátel a známých, kteří již tu či onu službu využívají.

Rychlé a spolehlivé připojení k internetu je dnes nezbytností, tomu by měla odpovídat i pozornost, kterou budeme věnovat výběru jeho poskytovatele.

 

Zdroje:
Inzerce