Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Haškův zákon o informacích: Delší lhůty, méně internetu

Haškův zákon o informacích: Delší lhůty, méně internetu
zdroj: tisková zpráva

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD) navrhuje výrazné omezení přístupu k informacím pro občany. Na příště se nemají zveřejňovat na internetu. Úředník navíc může posoudit, zda ho žádostí občan jen neprovokuje. Na případnou stížnost pak dostanou lidé méně času, než mají dosud.

V době, kdy se prohlubuje elektronizace státní správy a sílí volání po zveřejňování zakázek na internetu, navrhuje jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) pravý opak. Lidé už by se na příště neměli z internetu informace dozvědět. Informaci přinesl server idnes.cz.

Přístup přes internet není důležitý

Předkladatelé novely zákona o přístupu k informacím argumentují tím, že zveřejňování informací na internetu je administrativně a personálně náročné.

„Pro žadatele je nezbytné a rozhodující, aby informaci od povinného subjektu obdržel. Skutečnost, že následně tato poskytnutá informace bude ze strany povinného subjektu zveřejněna i způsobem umožňující dálkový přístup, již pro žadatele o informaci není důležitá," myslí si Hašek (ČSSD).

Před pěti lety prý byli poslanci příliš benevolentní

Zákon o svobodném přístupu k informacím byl novelizován např. v roce 2006. Poslanci se tehdy postavili na odpor proti některým návrhům ministrů na omezení přístupu k informacím.

Celý článek na ParlamentniListy.cz