Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Guláš za padesát, fernet za šestnáct. Národe, za tolik jedí poslanci

Guláš za padesát, fernet za šestnáct. Národe, za tolik jedí poslanci
zdroj: Mediafax

Dát si guláš v restauraci v Poslanecké sněmovně, k tomu nějaké to pití a navrch kávičku? Budete se divit, ale i dnes stojí takový oběd ve sněmovně téměř pakatel.

Zatímco hlavní jídlo v tamní restauraci dostanete za 45 korun a k tomu mattonku za šest, o pár metrů dál, tedy v jakékoliv jiné restauraci v centru Prahy již musíte k této částce přidat minimálně o sto korun víc. Jak je to možné? Blesk se levnými jídly ve sněmovně zaobíral na své stránce věnované politice.

Že za obědy a večeře ve sněmovně moc naši zákonodárci nezaplatí, to už se ví dlouho. Po loňském povyku Věcí veřejných, které slibovaly, že zatočí s daňovými a jinými výjimkami a to zvláště pro poslance se navíc zdálo, že je již vše v pořádku. Mnozí si proto oprávněně mysleli, že „levná jídla" pro poslance už skončila. Ale chyba lávky!

Kolik politiky tedy vlastně stojí stravování? Nu posuďte - například za ovarové koleno s hořčicí a křenem zaplatí takový dobře živený poslanec jen 36 korun. V restauraci na Václavském náměstí tuto pochoutku ale obyčejný smrtelník pořídí už za 180 korun. Sněmovní jídelní lístek, který Blesk zveřejnil, ovšem předkládá i jiná menu. Tak třeba za nakládaný hermelín zákonodárce dá jen 54 korun. I v obyčejné „hospodě" ale za to zaplatíte také víc.  A jak je to s pitím? Zatímco za matonku dáte v centru Prahy 25 i 30 korun, tak v Parlamentu to je jen šest korun.

Celý článek na ParlamentniListy.cz