Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Francouzské supermarkety budou muset informovat o menším obsahu balení

Francouzské supermarkety budou muset informovat o menším obsahu balení
Supermarket (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Francouzské supermarkety budou muset od 1. července označovat zboží, kde se zmenšil obsah balení, ale cena zůstala stejná nebo stoupla. Nařídila jim to vláda ve snaze bojovat proti fenoménu takzvané shrinkflace. Ten se rozšířil zejména v posledních dvou letech v reakci na inflaci, která za toto období v potravinářském sektoru přesáhla 20 procent. Informuje o tom web hospodářského deníku Les Echos.

"Zvýšení ceny v poměru k množství může být pro spotřebitele v okamžiku nákupu obtížně postřehnutelné," uvedlo v pátek francouzské ministerstvo hospodářství a financí. Vyhláška proto požaduje, aby se informace o změně obsahu uváděla po dobu dvou měsíců. Zajistit to budou muset distributoři.

Nový předpis se bude vztahovat na potraviny a spotřební výrobky ve výrobních obalech. Týkat se tedy bude například rýže, těstovin, konzerv, nápojů, pracích prostředků a prostředků osobní hygieny.

"Informace má uvádět změnu ceny v závislosti na hmotnosti, aby spotřebitel znal její skutečný vývoj. Shrinkflace je podvod a my s ním skoncujeme. Chci obnovit důvěru spotřebitelů a k tomu patří transparentnost," uvedl francouzský ministr hospodářství a financí Bruno Le Maire. Ministr už v lednu označil praktiky výrobců za skandální a podvodné.

Sdružení Foodwatch zjistilo, že k většímu snížení množství bez snížení konečné ceny se uchýlily desítky značek, včetně Carrefouru, Findusu, Lipton IceTea, Lay's nebo Amora. Někdy začaly požadovat stejnou cenu za balení i s o 20 procent menším obsahem. Řetězec Carrefour se již dříve rozhodl sám začít zákazníky na nový poměr ceny a obsahu upozorňovat.

Zdroje: