Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Exekutoři nedodržují zákon, rozpálil se Pospíšil. Zvažuje jejich zrušení

Exekutoři nedodržují zákon, rozpálil se Pospíšil. Zvažuje jejich zrušení
zdroj: Mediafax

Média nachází stále nové a nové případy, na nichž se ukazuje, že exekutoři postupují vůči mnoha dlužníkům neadekvátně. Díky jejich práci musí často občan, který opomněl zaplatit dluh deset korun, zaplatit na exekucích tisíce.

Podstatná část z těchto peněz jde přitom právě za exekutory jako odměna za odvedenou práci. Existují nástroje, které mohou zvůli exekutorů zastavit? Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil tvrdí, že příslušné zákony existují, ale exekutoři je obcházejí. Proto na některé exekutory podal kárné žaloby. Uvažuje i o zrušení exekutorů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) a mluvčí stínové vlády pro boj s korupcí Marie Benešová ČSSD) se utkali v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ústředním tématem první hodiny diskuse se stala otázka exekucí.

Exekutoři porušují zákon. Nikdo si toho nevšímá

Prvním ožehavým tématem, kterému se hosté věnovali, byla problematika exekuce, exekutorů a jednotlivých křiklavých případů, které upoutají pozornost médií v okamžiku, když exekutoři překračují hranice, které jim stanoví zákon.