Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Erik Best popsal, co může Zeman udělat Ištvanovi. A jak možná s Klausem zařízli Němcovou

Erik Best popsal, co může Zeman udělat Ištvanovi. A jak možná s Klausem zařízli Němcovou
Erik Best | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan si ještě může zažít horké chvilky. Podle analytika a novináře Erika Besta mu je může připravit prezident Miloš Zeman. Ten dle jeho slov Ištvana podporuje, protože souhlasí s jeho kroky. „Třeba Ištvan zatkne někoho jemu blízkého z Hradu, a už má prezident munici, aby ho odrovnal,“ spekuluje dokonce.

Jak to bylo s náhlým rozhodnutím dvou poslanců ODS nepostavit se přímo proti Rusnokově vládě? „Zdá se mi pravděpodobné, že se to odehrálo takto: Miloš Zeman mluvil s Václavem Klausem, ten mluvil s Tomášem Hrdličkou a ten potom buď s poslancem Borisem Šťastným, anebo přímo s těmi poslanci,“ myslí si Best.

„Je to logické, a pokud je to pravda, dokazuje to stálou existenci fungující vazby ZemanKlaus. To vidím jako jeden ze zajímavých momentů toho, co se stalo. Bez ohledu na to, zda budou řádné či předčasné volby, určitá vazba ZemanKlaus bude stále existovat,“ říká jasně.

Americký sen po česku

Ve vztahu k možnému kontaktu mezi Tomášem Hrdličkou a Janem Floriánem je známo, že současný poslanec dříve pracoval jako Hrdličkův řidič. „Takový kariérní postup, to je americký sen,“ směje se Erik Best.

A co obrat Karolíny Peake a její následná rezignace na post předsedkyně strany LIDEM? „Ve středu jsem v televizi pochyboval o tom, že LIDEM vydrží do konce dne a nakonec to tak dopadlo. Asi se dalo počítat s tím, že vypadne někdo z ODS, ale kolem Karolíny Peake byly otazníky, ostatně kolem ní byly vždycky otazníky. Může se chovat určitým způsobem, ale co zbytek její strany? Evidentně si paní Peake pro sebe něco hledá. Ať už post velvyslankyně v Austrálii odkud pochází její manžel, anebo post v nějakém státním podniku,“ sděluje serveru ParlamentníListy.cz.

Karolína Peake je pro politiku definitivně odepsaná

„Je na ní prostě vidět, že stále něco hledá. Evidentně nikdy neměla vždy na prvním místě stranu. Jednou věcí je, když se to týká řadového poslance, jako těch dvou v případě ODS, ale tady jde o předsedu strany. To je velký problém. Je to jiná liga. Karolína Peake se z tohoto hlediska totálně odepsala, v české politice už pro ni nebude místo,“ je přesvědčen americký novinář.

Zdroje: