Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

EK doporučí zavedení víz pro kanadské diplomaty

EK doporučí zavedení víz pro kanadské diplomaty
zdroj: tisková zpráva

Evropská komise zřejmě doporučí zemím Evropské unie zavedení víz pro kanadské diplomaty a držitele služebních pasů, neučiní-li Kanada do konce roku vstřícné kroky v zájmu snadnějšího vydávání víz pro Čechy a pokud jasně nestanoví opatření k obnovení bezvízového stavu s ČR.

 Uvádí se to v návrhu zprávy analyzující česko-kanadský spor o víza. 
    Kanada jednostranně obnovila vízovou povinnost pro Čechy letos v červenci. "Tato vysoce politováníhodná situace by měla být uzavřena co možná nejrychleji," píše se v návrhu zprávy výkonného orgánu 27členného bloku. Bude ale na jednotlivých zemích EU, zda případné doporučení komise na zavedení diplomatických víz vyslyší či nikoli. ČR už víza pro kanadské diplomaty v reakci na červencové rozhodnutí Ottawy zavedla. 


    V návrhu, jehož text se může změnit, komise Kanadu vybízí, aby obnovila své pracoviště v ČR, na němž by úřady víza prozatím vydávaly. Češi nyní musí kvůli vyřizování dokladů jezdit do Vídně. "Komise vyzývá Kanadu, aby stanovila jasná opatření, k nimž hodlá v blízké budoucnosti přistoupit v zájmu zrušení vízového požadavku vůči českým občanům," uvádí také návrh. 


    Kdy přesně by se měla komise návrhem zprávy zabývat, není zatím podle mluvčího komise Micheleho Cerconeho stanoveno. O dokumentu by se ale měli už v pátek v Lucemburku bavit ministři vnitra zemí EU.