Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Designblok 2020: Klášterní tajemství

Designblok 2020: Klášterní tajemství
Ateliér Pelcl pro Le bon | zdroj: tisková zpráva

Letošní Designblok je unikát. Festival designu, uprostřed nouzového stavu, nastoluje téma Vášně a zároveň určitou kontemplaci, pramenící z charismatické lokace bývalého Kláštera sv. Gabriela, pojmenované Gabriel Loci. Součástí areálu je též návštěvníkům akce zpřístupněný kostel, další zážitky poskytne nedaleký Art House/ Musaion v Kinského zahradách. Dvaadvacátá přehlídka designu různých žánrů- vzhledem k současné epidemiologické situaci- probíhá střídměji a bez zahraničních hvězd.

V novém působišti se vystavovatelům daří esteticky dobře. Geometrie různě tvarovaných a časem okoralých stěn, malých absid, výhledů z oken, systémů schodišť a klášterních chodeb vytváří k soudobým artefaktům přitažlivý kontrapunkt. Osvěžující Designérie z rostlin a zástupů bílých štaflí, umístěná v Rajské zahradě, umožní lidem zrelaxovat a je dílem Jana Plecháče. Spojující linií prohlídek může být hra světel, iniciovaná hned u vstupu do prvního sektoru instalací lamp pro Brokis Grand designérky Lucie Koldové.

Tradici s inovací skloubil Jaroslav Bejvl pro Aldit, jehož Diversity collection integruje osvětlení s autentickými zátišími z Lužických a Jizerských hor. „Naší vášní je příroda krajiny, ve které vznikají naše svítidla a světelné instalace, proto jsme sem kousek té přírody přenesli,“ říká autor originální sklářské kolekce. S hlínou z domoviny pracovali také studenti pražské UMPRUM. Vedoucí Ateliéru keramiky a porcelánu Maxim Velčovský jim zadal během jarní corona éry s rodištěm a lokálními materiály spjaté domácí zadání, jehož výsledky na Designbloku škola prezentuje. Informace o směřování a vizích návrhářů doplňuje výstava Best of: 2019, zahrnující práce finalistů Cen Czech Grand Design.

DB- Jaroslav Bejvl pro Aldit Jaroslav Bejvl pro Aldit | zdroj: tisková zpráva

Potkáte zde některé aktuální záležitosti, jako výstřední červené a vzhledem covidové křeslo od Alax nebo praktický home office kabinet. Ateliér Pelcl jej, ve spolupráci s Le bon, vyvinul jako snadno uzavíratelnou pojízdnou minikancelář s drobnými kontejnery. Pracovní souprava se snadno vejde i do garsonek a díky střízlivému vzhledu na sebe v interiéru příliš neupozorní. Minimalistické akustické panely studia Lappa (podle svého sloganu) umějí udělat ticho krásným, napínavá expozice Vobouch přiměje projít tmou až k prosvícené masivní váze. Ovšem to pravé klášterní tajemství prozradí společný koncept Vitra a Křehký- útulně zabydlený pokoj v místní knihovně navrhl scénograf Marek Cpina.

DB- Vitra a Křehký Vitra a Křehký | zdroj: tisková zpráva

Organizace vstupů pomocí časových slotů zajišťuje co nejbezpečnější průběh setrvání v obou hlavních budovách. Další užitečnou novinku přináší virtuální procházka pro ty, kdo se ze zdravotních či jiných důvodů nemohou dostavit osobně. Na webu Designbloku bude zpřístupněna až do konce října. Moderní defilé nábytku, svítidel, bytových doplňků, módy, šperku, designérských společností a studentských ateliérů můžete ve všech jeho zákoutích a v organizovaném počtu zažívat až do nedělního večera.

Text: Dana Benešová-Trčková
Fota: archiv Designbloku a Lucie Desmond

Zdroje:
Inzerce