Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

ČSSD: Justiční mafie chrání Drobila. Nemůžeme nic

ČSSD: Justiční mafie chrání Drobila. Nemůžeme nic
zdroj: Mediafax

Zástupci opozice jsou znepokojeni rozporným názorem policistů a městské státní zástupkyně v korupční kauze Drobil. Tu museli elitní detektivové z Útvaru pro odhalování korupce (ÚOKFK) a finanční kriminality v pátek odložit.

Podle místopředsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) má tato země co dělat s tzv. justiční mafií.

Rozkol mezi policií a státním zastupitelstvím, na české poměry dosud nevídaná věc. Městské státní zastupitelství v Praze tvrdí, že policisté s příkazem zastavit vyšetřování v kauze exministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) souhlasí, lidé z ÚOKFK tvrdí opak. A nejen oni, stejného názoru je policejní prezident Petr Lessy.

Na to, zda existuje důvodné podezření že Drobil šéfa Státního fondu životního prostředí zkoušel uplatit, mají policisté zcela odlišný právní názor než dozorující státní zástupkyně. Jejímu rozhodnutí se však musí podřídit, nebo jej mohou napadnout.

Zaorálek: Každý den máme informace o "nezávislosti" justice

Opoziční politici z řad ČSSD jsou čerstvými informacemi protikorupční policie zaskočeni. "Jde o přilévání oleje do ohně podezření, která se v současné době vrší okolo fungování justice a státních zastupitelství. Máme zřejmě co dělat s justiční mafií. Každý týden dostáváme informace, které zpochybňují nezávislost toho fungování. Chtěl bych připomenout verdikt městského soudu kolem pořádání stávky v pondělí. V Praze konkrétně jsou ty pochyby největší," varuje místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz