Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Co prý přijde: Špína na Kalouska a TOPku, volby až později a problém pro Babiše

Co prý přijde: Špína na Kalouska a TOPku, volby až později a problém pro Babiše
Politolog Jan Kubáček | zdroj: Parlamentnilisty.cz

ROZHOVOR Politolog Jan Kubáček pro ParlamentníListy.cz zopakoval přesvědčení, že předčasné volby budou mnohem déle, než se původně chystalo. Zároveň upozorňuje, jaká témata mohou silně zamíchat předvolební kampaní a výsledkem TOP 09. Kubáček zanalyzoval i šance hnutí ANO Andreje Babiše a vyjmenoval jeho slabé stránky.

Mluví se o tom, že masivní skupině poslanců se nelíbí předčasné volby. Argumentují nutností schválit řadu důležitých zákonů, které by rozpuštění sněmovny mohlo ohrozit. Věříte tomu?

Pro mě to není překvapení. I pro ParlamentníListy.cz jsem už říkal, že předčasné volby v říjnovém termínu nejsou jistotou. Mohou být přijaty složitější formou a konat se mnohem později. Důvody jsou dva. Jednak důvod pragmatický. Tři a půl roku ve veřejné funkci mnohé ovlivní a pro mnohé je těžká vidina, že by o takovou funkci měli přijít. Je s tím spojen určitý význam, prestiž, vliv, možnost ovlivňovat dění a veřejně se vyjadřovat.

Nemluvě o určitém standardu. Mnozí mají hypotéky, měli naplánované jednotlivé platy. Navíc počet přibližně sta či sto deseti poslanců, kteří po volbách v nové komoře nezasednou, je závratný a svým způsobem tu nemá žádnou historickou obdobu. Proto se teď hledají důvody. A to jak racionální, z pohledu legislativy (jde o celou řadu zákonů, které se týkají exekucí, protikorupčních opatření či lichvy), tak důvody symbolicko-pragmatické, kdy si mnozí z poslanců napříč politickým spektrem uvědomují, že se už nedostanou na kandidátky, případně nebudou zvoleni. Hledají důvody a je dost dobře možné, že se hlasování může zproblematizovat.

Dojde tedy podle vás k rozpuštění sněmovny?

Myslím, že ano. Ale později. Odhaduji, že až někdy v listopadu a vedle toho vznikne tlak na dohodu napříč stranami, aby sněmovna některé zákony odhlasovala. Odpor čekám i ve stranách typu TOP 09, ČSSD a nemluvě o řadách nezařazených poslanců či ODS. Očekávám, že negativních komentářů z řad poslanců bude přibývat v řádu desítek.

Dovedu si představit sílící tlak na dohodu s prezidentem republiky, aby se sněmovna rozpustila až k určitému datu, nikoli okamžitě. Třeba po odhlasování některých zákonů. A dovedu si představit, že předčasné volby mohou být až v druhé polovině listopadu.

Zdroje: