Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Články autora

Petr Musil

Magazín

Proč získal Nobelovu cenu za ekonomii muž, který 'nechce pomáhat chudým'

Petr Musil 18. 10. 2015
Angus Deaton rozhodně není žádný Robin Hood. A to nejen proto, že je mu už téměř 70, ale hlavně proto, že by bohatým nebral a chudým nedával. Alespoň tedy ne tak, jak se to běžně dělá. Mezi ekonomy je pověstný svou kritikou zahraniční pomoci, což není zrovna nejpopulárnější a politicky nejkorektnější postoj. Jak je možné, že se přesto stal letošním laureátem Nobelovy ceny za ekonomii?
Magazín

Přichází soumrak kapitalismu?

Petr Musil 2. 9. 2015
V letech 2008 a 2009 se světem prohnala největší ekonomická krize od ropných šoků v 70. letech minulého století. Někteří hovoří dokonce o krizi srovnatelné s Velkou hospodářskou krizí 30. let. Množí se spekulace a předpovědi, že jde o neklamné znaky soumraku kapitalismu. Paul Mason, držitel prestižní Wincottovy ceny, hovoří o "době postkapitalistické". Resuscituje se Karel Marx jakožto guru protikapitalistického "odboje". Jiní naopak kapitalismus obhajují. Kdo má tedy pravdu? Skutečně končí éra kapitalismu, jak ho známe?
Magazín

Chobotnice kolem České pošty

Petr Musil 24. 8. 2015
Českou politikou hýbe kauza České pošty, v níž zdánlivě hlavní roli hraje ministr vnitra Milan Chovanec. Figuruje v ní ovšem také firma Agrotec spadající pod holding Agrofert, kterou vedl současný šéf poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Celý poštovní příběh tím dostává trochu jiný rozměr.