Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Americký admirál přišel o práci. Podváděl v pokeru

Americký admirál přišel o práci. Podváděl v pokeru
Viceadmirál Timothy Giardina byl přezdíván "Navy Tim" | zdroj: NBC News

Byl mužem číslo dvě ve velitelství amerického jaderného arsenálu, vysoce postaveným důstojníkem námořnictva a také nadšeným hráčem pokeru. Viceadmirál Timothy Giardina přišel o práci. Podváděl totiž v pokeru. O případu píše britský The Telegraph.

Timothy Giardina trávil hodně času v kasinu Horseshoe v Iowě, kde mu přezdívali "Navy Tim". Námořník zde údajně vysedával i patnáct hodin v týdnu, a to podobu minimálně rok a půl před propuštěním. Šťastné časy náruživého hráče skončily, když by přistižen, jak hraje s falešnými žetony vlastní výroby v hodnotě 500 dolarů. Po vedení kasina se na něj začalo zlobit i vedení armády a Giardina dostal v námořnictvu padáka.

Navzdory své vášni pro karty přitom nebyl "Navy Tim" žádné ořezávátko: patřil k nejvýše postaveným figurám ve vedení amerického námořnictva coby zástupce náčelníka strategického vedení, což ho činila i osobou odpovědnou za zacházení s jaderným arsenálem.

Svou pozici opustil už loni, kdy se skandál rozhořel, teprve nyní však vyšly najevo pravé důvody a souvislosti. Jednak se provalilo, nakolik náruživým hráčem Giardina opravdu byl, i o jeho snahách věc ututlat. Podle některých zdrojů souvisí jeho případ s větší krizí a řetězem osobních selhání, ve skutečnosti tedy ukrývaných osobních problémů, ve vedení armády jako celku.

Zdroje: