Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Politici vedou řeči o definitivním Kalouskově pádu. Ministr odolává

Politici vedou řeči o definitivním Kalouskově pádu. Ministr odolává
zdroj: Profimedia

Kvůli pochybení Ministerstva financí Česku hrozí, že definitivně přijde o dotace z EU. Což by byl fatální průšvih nejen pro desítky nejrůznějších projektů, ale zejména pro šéfa stání kasy, Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten ale zůstává zcela v klidu. Závěry, které učinila EU, prý nejsou pravdivé.

Eurodotacím pro Českou republiku možná zvoní hrana. Pokud se totiž potvrdí tvrzení EU, že Česko falšuje zprávy týkající se čerpání peněz z eurodotací, hrozí, že unijní zdroje pro tuzemsko vyschnou.

Z výroční zprávy Evropského účetního dvora v Lucemburku vyplývá, že Česko systémově falšuje auditní zprávy. Pokud se podobné selhání potvrdí, může mít zásadní dopad na důvěru vůči ČR i na státní rozpočet. Hlavně ale na pozici pána státní kasy, Miroslava Kalouska (TOP 09).

Kalousku, odstup

"Pokud se audit potvrdí, Kalousek by měl odstoupit," řekl ParlamentnímListům.cz stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek. Sám Kalousek je ale zcela v klidu. "Ministerstvo financí rozhodně odmítá, že by docházelo ke zkreslování výsledků auditů," uvádí v tiskové zprávě. Pro ParlamentníListy.cz k problematice eurodotací sdělil, že více, než sdělil v ní, k tématu nemá, co říci. "Hezkou neděli," vzkázal pouze redakci s tím, že jeho názory artikuluje právě zmíněná zpráva.