Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Kaňková (TOP 09): Hospodařit budeme jen s vyrovnaným rozpočtem

Kaňková (TOP 09): Hospodařit budeme jen s vyrovnaným rozpočtem
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Zatímco komunální politici vzhlíží k víkendovým volbám do zastupitelstev měst a obcí s nervozitou a mnozí i s obavami, kandidátka na starostku Prahy 2 za TOP 09 Miroslava Kaňková působí naprosto klidně, přestože je v politice nováčkem.

Sama říkáte, že nemáte v politice zkušenosti, není to handicap?

Určitě ne. Současní politici kolem sebe dělají jakousi kouřovou clonu, a tvrdí, že jen léty prověřený straník se ve spleti zákonů, vyhlášek a nařízení dokáže orientovat. Ale když se nad prací v komunální politice zamyslíte, jde v podstatě o manažerskou funkci. A s těmi zkušenosti mám.

Co vůbec rozhodlo o vaší kandidatuře?

Občanská nespokojenost s politickou kulturou v naší zemi. Nestačí jen věci kritizovat. Pokud chceme, aby se pohnuly tam, kam podle mě mají, musíme pro to každý něco udělat. TOP 09 jsem si vybrala proto, že věřím jejímu vedení i programu. A také mi není příliš sympatický populismus některých dalších stran.  

Skauti měli kdysi na opasku heslo, „Vždy připraven“. Řídíte se jím?

Je to dobré heslo. Je nutné být vždy připraven k otevřené komunikaci s občany. Jen tak lze budovat vzájemnou důvěru mezi nimi a politiky. Plánů na zlepšení fungování radnice a rozvoj obce ve všech oblastech máme v programu celou řadu, i když jsem si dobře vědoma toho, že ne všechny bude snadné prosadit. Politika je, ať se nám to líbí nebo ne, postavená na kompromisech…

Můžete své záměry nějak konkretizovat?

Chceme nabídnout k odprodeji veškerý bytový fond nájemníkům, kteří mají platné smlouvy. Z výnosů částky získané prodejem bychom rádi financovali v sociální oblasti například bydlení pro seniory. Nedovolíme ale, aby byly finance takto získané použity na krytí rozpočtového schodku, budeme hospodařit jen s vyrovnaným rozpočtem.

Je nějaká skupina obyvatel, či oblast, na kterou byste se nejvíc zaměřila?

Osobně bych ráda, kdyby byla radnice schopna oslovit i mladé obyvatele, například vybudovat pro ně multifunkční kulturní centrum, vybavené komunikační technologií, ale také sálem na provozování klubové kinokavárny, workshopy ze všech uměleckých oblastí apod. Další skupinou, která zasluhuje pozornost, jsou senioři, kteří v Praze 2 prožili celý svůj život. Pro ně bych se snažila vybudovat dostupné rezidenční bydlení, v jehož rámci by našli vše, co potřebují, od lékaře, přes pečovatelky, dietní jídelnu, až po služby, které nejčastěji využívají.

Protože jsem vždy měla blízko ke kultuře, chtěla bych mnohem více propagovat a zviditelnit turisticky poněkud opomíjený Vyšehrad, který má vzhledem k historii českého státu velký význam. Lépe by se dala využívat i Novoměstská radnice. Ale o tom rozhodnou sami občané. Chceme jim dát co největší prostor pro to, aby vyjádřili, co sami chtějí, budeme s nimi o všech návrzích a námětech jednat.