Z potravin nejvíce podražily vejce a brambory

- Aktuality autor: Lucie Hyblerová

Naprostá většina potravin na pultech tuzemských obchodů za uplynulý rok zdražila, některé až o desítky procent. Vyplývá to z šetření průměrných cen vybraných potravinářských výrobků, které dnes zveřejnil Český statistický úřad. Například brambory jsou o 40 procent dražší než loni v lednu, vejce zhruba o třetinu. V průměru o desetinu zdražilo maso a uzeniny. Naopak cena mléka, pečiva či chleba stagnuje. 

Zdražení potravin

Zdražení potravin,zdroj: ThinkStock

Zatímco v polovině letošního ledna stál v obchodech kilogram brambor 12,45 Kč, ve druhém lednovém týdnu loňského roku to bylo 8,75 Kč. Za deset vajec loni zaplatil zákazník v průměru 27,43 Kč. Během následujících dvanácti měsíců vzrostla jejich cena o 30 procent a přesáhla 33 korun. Hovězí zadní maso ve stejném období zdražilo zhruba o sedm procent podobně jako vepřová pečeně, cenový nárůst u šunkového salámu činil devět procent. Kilogram kuřete byl letos v průměru za 69,50 Kč, loni bylo takřka o desetikorunu levnější. 

 

U mléka činí cenový nárůst 1,3 procenta a za litr lidé v půlce letošního ledna za něj dali v průměru 19,34 Kč. Cena kilogramu kmínového konzumního chleba se zvýšila jen o jednotky haléřů na 22,95 Kč, podobně jako u pšeničného pečiva, kde kilogram stojí 45,53 Kč. 

Meziroční míra inflace v prosinci zpomalila růst na 2,4 procenta po listopadových 2,7 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem spotřebitelské ceny stouply o 0,1 procenta, zdražily především potraviny a nealkoholické nápoje, uvedl již dříve ČSÚ.

Tagy: potraviny ceny zdražení

Zdroje: ČTK