Dnes je středa 1. května 2024.
Počasí dnes 21°C Polojasno

Vybíráte zdivo na dům?

Vybíráte zdivo na dům?
zdroj: Tisková zpráva

Pokud ano, kromě materiálu zdících tvárnic narazíte i na pojmy jako je jednovrstvé nebo sendvičové zdivo. Srovnání výhod obou variant dobře ilustruje odpověď na otázku, kterou dostali pracovníci technické podpory společnosti Xella, výrobce pórobetonových stavebních prvků Ytong.

V projektu nového jednopodlažního rodinného domu máme navrženy zdící tvárnice Ytong 375 mm a zateplení s minerálními deskami Multipor. Co by nám přinesla změna projektu na variantu obvodového zdiva s tvárnicemi Ytong Lambda YQ?

Podle Ing. Martina Mihála, vedoucího oddělení technické podpory Xella CZ/SK je možné díky homogenitě a dobrým tepelněizolačním parametrům pórobetonových zdících tvárnic Ytong dosáhnout požadovaný vysoký tepelný odpor a eliminace tepelných mostů jak tzv. sendvičovým zdivem, kombinujícím nosné tvárnice Ytong (ideálně v tloušťce 300 nebo 375 mm) a zateplení izolačními deskami Multipor, tak i formou jednovrstvého zdění.

Obě cesty jsou možné a konečné rozhodnutí bude jen na vás a na autorovi vašeho projektu. V případě zateplení s Multiporem dostanete kombinaci dvou špičkových produktů. Výhody zdících tvárnic Ytong jsou známé, profesionálové i běžní stavebníci oceňují u Ytongu rychlost, jednoduchost, úspornost a minimum odpadu. Kromě obvodového zdiva a příček, včetně atypických tvarových segmentů, zahrnuje stavební systém Ytong také schodišťové stupně, stropy a masivní střechu, systém doplňuje zakládací řada zdících tvárnic Ytong Start a další možnosti řešení detailů, jako jsou pilířové tvárnice, překlady, malty, vnější a vnitřní omítky nebo žaluziové kastlíky.

Výborným izolantem v případě sendvičového zdiva jsou tepelněizolační desky Multipor. Ty se vyrábějí z čistě přírodních surovin v tloušťce od 50 mm do 200 mm a jsou nejen tvarově stálé, ale i velmi odolné vůči UV záření, chemikáliím a vysokým či extrémně nízkým teplotám. Pokud budete s těmito deskami zateplovat vnější stranu zdiva, oceníte zejména jejich tvarovou stálost, která je ve srovnání s polystyrenem či minerální vatou výrazně vyšší.

image1 zdroj: Tisková zpráva

Požadované tepelněizolační vlastnosti dosáhnete i bez zateplení (tedy jednovrstvým zdivem) při stavbě domu ze zdících tvárnic Ytong Lambda YQ. Například Inovovaná pórobetonová zdící tvárnice Ytong Lambda YQ 500 mm PDK (pero + drážka + kapsa) má při tloušťce zdiva 500 mm a oboustranné 8 mm silné vrstvě omítky Ytong návrhový součinitel prostupu tepla Uu = 0,15 W/(m2.K). Můžete s ní proto stavět domy s téměř nulovou spotřebou energie a pasivní domy i bez dodatečného zateplení. Obojí řešení – jednovrstvové stěny i tvárnice se zateplením – je tedy energeticky velmi úsporné a bude záležet na vašich preferencích, které z nich zvolíte. Společnost Xella dlouhodobě upozorňuje na výhody jednovrstvých konstrukcí, které mají kromě zrychlení výstavby i další přednosti, ale své místo na trhu mají i konstrukce tradiční, kombinující pórobetonové zdící tvárnice Ytong a jako izolační materiál minerální tepelněizolační desky.

image2 zdroj: Tisková zpráva

Jednovrstvé zdivo je v porovnání s variantou se zateplením levnější, rychlejší a trvanlivější. Stěnu zpracovává zednická skupina v jednom pracovním kroku, není potřeba dalších pracovníků a další pracovní postupy. Zdivo je odolné a má prakticky neomezenou životnost. Na rozdíl od EPS nebo minerální vlny nedegraduje vlivem UV záření, vlhkosti, neohrožují jej žádní škůdci (myši, lasice, hmyz). Dům zvládne i povodeň a odolává požáru. Ytong má navíc vynikající propustnost vodních par a dokáže pomocí absorpčních schopností vyrovnávat vlhkost v prostoru. Tepelné izolace na bázi polystyrenu naopak výrazně snižují difúzní vlastnosti stěn. Lepší jsou také akustické vlastnosti jednovrstvých konstrukcí.

Zdroje:
Inzerce