Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Vozíčkář zdolal hongkongský mrakodrap

Vozíčkář zdolal hongkongský mrakodrap
Laj Čch'-waj při výstupu na Nina Tower | zdroj: Profimedia

Sedmatřicetiletý Laj Čch'-waj se stal v Hongkongu prvním lezcem, kterému se na invalidním vozíku podařilo vystoupat více než 250 metrů po stěně mrakodrapu. Výstup mu trval v sobotu více než deset hodin a akcí se mu podařilo získat 5,2 milionu hongkongských dolarů (14,5 milionu Kč) pro pacienty s poraněnou míchou.

"Měl jsem celkem obavy," řekl Laj k výstupu. "Při lezení na hory se můžu držet kamenů nebo využít malých děr, u skla se mohu spolehnout jen na lano, na kterém visím."

Laj ochrnul od pasu dolů před deseti lety po autonehodě. Před rokem 2011 byl čtyřikrát mistrem Asie v lezení po skalách a v jednu chvíli byl osmý na světě. Po nehodě pokračuje v lezení na invalidním vozíku, který má upevněný v kladkovém systému. Před pěti lety tak vylezl na 495 metrů vysokou horu Lion Rock, která je lidovým symbolem hongkongské síly a odhodlání.

Z bezpečnostních důvodů Laj nevylezl až na úplný vrchol 300metrového mrakodrapu Nina Tower na poloostrově Kau-lung. I tak věří, že se mu výkonem podaří oslovit lidi.

"Někteří lidé nechápou obtíže zdravotně postižených, někteří si myslí, že jsme vždy slabí, potřebujeme pomoc, potřebujeme asistenci, potřebujeme soucit. Ale já chci říct všem, že to tak nemusí být," prohlásil.

Zdroje: