Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Vlnu tropických veder přeruší na chvíli silné bouřky

Vlnu tropických veder přeruší na chvíli silné bouřky
zdroj: tisková zpráva

Zatímco v pondělí ještě teploty v Česku šplhají za jasného počasí k 36 stupňům a lámou staleté rekordy, v úterý by měly Česko zasáhnout silné bouřky s přívaly deště a přinést přechodné slabé ochlazení.

Český hydrometeorologický ústav proto vydal výstrahu před silnými bouřkami doprovázenými přívalovým deštěm případně krupobitím. Napršet by mohlo až 30 milimetrů srážek (30 litrů na metr čtvereční).

Srážky přinese studená fronta, která postupuje přes Německo a v úterý od západu zasáhne do počasí v Česku. Výstrahy před vysokými teplotami a varování před zvýšeným nebezpečím požárů ovšem trvají i nadále.

Ochladí se navíc jen slabě. Denní maxima budou v úterý na západě těsně pod 30 stupňů, na východě rtuť teploměru ještě vyšplhá až na 33 stupňů.

Ve středu už budou přeháňky a bouřky jen ojedinělé a teploty se opět vrátí do rozmezí 29 až 33 stupňů. Tropické slunečné počasí pak bude pokračovat i ve zbytku pracovního týdne. Ochladit by se mělo až o víkendu, na kdy meteorologové opět předpovídají místy přeháňky a bouřky.

V Česku už několik dní přesahují denní maxima 35 stupňů a padají letité teplotní rekordy. V pondělí odpoledne se teploty například v Praze pohybovaly mezi 33 a 36 stupni. Klementinské maximum pro 12. července je 35,1 už z roku 1970. Tento rekord by mohl být pokořen. Na Karlově bylo v 16 hodin 36 stupňů.

V Českých Budějovicích meteorologové naměřili 33,5 stupně Celsia. Padl tak denní teplotní rekord starý 102 let, který činil přesně 33 stupňů Celsia, řekl meteorolog Gustav Sysel.