Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Vědci náhodou objevili ztracené mayské město

Vědci náhodou objevili ztracené mayské město
Nalezené město | zdroj: Profimedia

Vědcům se podařilo nalézt ztracené mayské město Chantun, které bylo po staletí ukryto v nedostupných oblastech jihovýchodního Mexika. Město, rozkládající se na území o rozloze asi 22 hektarů, je považováno za neobyčejný objev, který by už zanedlouho mohl přivítat první návštěvníky z řad turistů.

“Zbytky ztraceného města jsme nalezli náhodou z leteckých záběrů hustě zalesněné plochy, která se obecně považovala za nezajímavou, protože ji Mayové neměli vůbec obývat,” vysvětlil vedoucí archolog Ivan Sprajc.

Ruiny města v Mexiku ruiny města v Mexiku | zdroj: Profimedia

“Na fotografiích jsme našli mnoho prvků, které napovídaly, že by se tam mohly nacházet ruiny. Zjistili jsme si jejich souřadnice a vydali jsme se je hledat.” Sprajcův tým mohl náročným terénem postupovat jen velmi pomalu. Jejich automobil musel každou chvíli zastavovat, protože bylo potřeba prosekat se hustou vegetací.

Odhaduje se, že město vzniklo někdy mezi roky 600 až 900 našeho letopočtu. Bohužel se ve městě nepodařily objevit žádné dokumenty, které by dokázaly tento údaj zpřesnit. Ivan Sprajc uvedl, že město  pravděpodobně nejvíce vzkvétalo ke konci klasického období Mayské civilizace. Ve městě mohlo v čase jeho největší slávy pobývat od 30 do 40 tisíc obyvatel, uvedl archeolog.

Administrativní sídlo

Ve městě se prý nachází velké množství paláců, sportovních arén a pyramid, z čehož vědci usuzují, že se mohlo jednat o jedno z hlavních administrativních sídel Mayské říše.

Ruiny města v Mexiku Ruiny města v Mexiku | zdroj: Profimedia

Vědecký tým má před sebou velký úkol při určování, k čemu se budovy ve městě využívaly. Je tu několik druhů pyramid a delších budov, zřejmě paláců. “V tuto chvíli nejsme schopni určit, jestli to byly domy určené pro zámožnou elitu nebo pro úředníky,” poznamenal Sprajc  

Město dostalo název podle velkých pokreslených kamenů, které obklopují město. Slovo Chactun znamená v překladu “Velký kámen” nebo “Červený kámen”. Ačkoli ruiny stále ještě nebyly kompletně odhaleny, Mexiko počítá s tím, že Mayské města by mohlo do oblasti přilákat tisícovky turistů ročně.

Ruiny města v Mexiku Ruiny města v Mexiku | zdroj: Profimedia

 

Zdroje: