Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

V jaké straně uvidíme Tomáše Hudečka příště?

V jaké straně uvidíme Tomáše Hudečka příště?
Tomáš Hudeček je stěhovavý pták | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Tomáš Hudeček se s úspěchem přidal k početnému pelotonu politických turistů. Nemá smysl řešit, zda dal vale TOP 09 sám, nebo byl jednoduše odejit. Faktem je, že stále ještě úřadující pražský primátor z Hané už před volbami koketoval s myšlenkou, že stranu, jejíž pražskou buňku podle svých slov pomáhal zakládat, opustí. Hudeček tvrdí, že v nejbližší budoucnosti neuvažuje o vstupu do žádné partaje. Aspoň, že tak...

Skandálů si totiž Hudeček užil v posledních dnech přehršel. Ještě ani nestihl vydýchat prohru v komunálkách (kterou mimochodem označil za stranicky "velmi silný voličský mandát a závazek"), a už vypluly na povrch spekulace o námluvách s jím nenáviděným hnutím ANO. Dost možná, že za jeho následným kopancem ze strany nestál "silný voličský mandát", ale právě vyčůranost usměvavého Hanáka.

Nebylo by divu, když se teď volič, který mu onen silný mandát udělil, musí ptát, kde jeho černý (nebo bílý) kůň najde novou stáj. U ANO to nejspíš nebude, přestože sám guru a předseda hnutí Babiš naznačil, že by si spolupráci s Hudečkem skutečně dovedl představit. Jenže politické dvě a dvě si dovede dát dohromady i Hudeček a spekulace (už raději) "nekomentuje".

Je ale jasné, že nějak se projevit musí. Přeci jen je pořád zastupitelem a pozornosti médií si užíval vždy rád. A tak se Hudeček pustil alespoň do kopání. Nikoli však další Blanky, ale do bývalých stranických kolegů. Na paškál si přitom nevzal nikoho menšího než páně Kalouska a Schwarzenberga.

Hudeček a principy

Po otevřené kritice poměrů ve straně přešel i k osobním útokům na výše jmenované, a následně to korunoval tím, že v pátečním vydání bezplatně rozdávaného deníku (mimochodem z produkce Mafry) všechny poučil o tom, kudy by se jeho "ex" měla ubírat do budoucna.

"Nejlepším předsedou by byl dle mého názoru takový člověk, který by se důsledně zasadil o dodržování principů a hodnot, na kterých byla TOP 09 původně založena," uvedl Hudeček. Na mysli měl přitom volbu nového krajského předsedy.

O jakých principech mluví, ovšem není jasné, a patrně to neví ani sám Hudeček. A tak voliči, který mu věnoval onen zmiňovaný silný mandát, nezbývá než doufat, že se jeho další politické angažmá nepromění ve frašku, kterou stihl sehrát jak před volbami, tak po nich. 

Zdroje:
Vlastní