Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Komentář: Kterak si Hudeček hrál na Fausta. Anebo Babiš na Mefista?

Komentář: Kterak si Hudeček hrál na Fausta. Anebo Babiš na Mefista?
Tomáš Hudeček ve volební místnosti, kdy ještě mohl doufat, že si křeslo primátora udrží | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Tak moc chtěl odcházející primátor zůstat v čele Prahy, že by nejspíš zaprodal duši i samotnému ďáblu. Jenže žádný ďábel neexistuje, a tak se Tomáš Hudeček musel spokojit s námluvami u šéfa ANO Andreje Babiše. Nebo to bylo naopak? 

Hudečkův neúspěch ve volbách korunovala zpráva o námluvách, které zhruba před půl rokem absolvoval s hnutím ANO. Jeho předseda a ministr financí Andrej Babiš tvrdí, že za ním Hudeček v době vnitrostranických rozbrojů přišel s tím, že by v nadcházejících komunálkách kandidoval právě za jeho stranu 

O něco později Babiš svá slova mírnil s tím, že s tím nepřišel přímo Hudeček, ale že to byl "nápad jednoho člověka". Reakce hlavy pražského magistrátu na sebe nenechala dlouho čekat, když celou informaci dementoval a po vzoru dětí z pískoviště si přisadil, že to bylo přesně naopak. Tedy, že s nabídkou kandidovat za ANO za ním přišel sám Babiš.

Kdyby bylo Babišovo tvrzení pravdivé, není nutné Hudečka okamžitě zatracovat. Alespoň ne politicky, vzhledem k českým politickým zvyklostem, kdy je převlékání kabátů politickým normativem, který má zrovna v Hudečkově partaji docela dobrou tradici. Projevil se jako skvělý prognostik, když mu bylo s předstihem jasné, že jeho židle se jak v Praze, tak na Hluboké minimálně povážlivě kymácí.

Pravda poraženého nikoho nezajímá

Pokud je ovšem pravda na straně primátora s vizáží a stylem Mirka Dušína, nikoho to stejně zajímat nebude. Znamenalo by to pouze, že se Babišovi povedl klasický povolební špílec, kdy si "kopl do mrtvoly" a ještě sklidil, co zasel. A to v tom pro něj nejlepším slova smyslu. Takřka dosadil do ještě teplého Hudečkova křesla svou kandidátku, která se s usměvavým klukem z plakátů odmítla bavit pro jistotu už před volbami.

Buď jak buď, Hudeček v Praze skončil, či spíše dotančil. Dost možná, že dotančil i v Topce, jenže to ukáže čas, Kalousek nebo Schwarzenberg. Jako pražský lídr TOP 09 prohrál a druhou šanci už nedostane. Vymlouvat se, že výsledek voleb či jeho zákulisních jednání je "nečestný a nesportovní", není jeho hesel z bilboardů hodné. Stejně jako naivní argumentace ve střetu s Babišem.

Má jen dvě možnosti. Buď jako jeho brněnský kolega Onderka "odmítne odsoupit", nebo přestane brečet a odejde s hlavou vztyčenou. Jelikož, jak pravil Winston Churchill, mladý muž to v životě daleko nedotáhne, jestliže nedostal pár do nosu.

Zdroje:
Vlastní