Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Udrží se vláda, nebo ji VV nechají padnout? Možné je obojí

Udrží se vláda, nebo ji VV nechají padnout? Možné je obojí
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Znamená skutečně dohoda o změnách ve vládě také konec vládní krize? Existuje řada pochybností a už se objevují důvody, proč lze pochybovat. VV mají nyní zřejmě největší obavy z Jana Kubiceho na vnitru.

Server iDnes například upozorňuje na vyjádření jednoho z vysoce postavených zdrojů ve Věcech veřejných. Pro stranu bude prý velmi podstatné, jak se bude chovat Kubice na ministerstvu vnitra a jak bude spolupracovat s Johnem.

Pokud nebude, tak prý vláda padne na zdravotní reformě. To tedy vysvětluje okolnosti podmíněné podpory vládě, kterou dal poslanecký klub VV Nečasovi jen do konce června. Podporu totiž poslanci VV podmínili tím, že se koalice shodne na konceptu zdravotní reformy i na konečné podobě reformy penzí.

Jelikož si Věci veřejné nyní nejsou jisty, jak silnou pozici bude vlastně John jako vicepremiér pro boj s korupcí ve vládě mít, dávají si společně s Johnem čas na rozkoukání.

Moroz nesmí za Johnem

To, že však exministrovi vnitra premiér Petr Nečas zatrhl vzít si s sebou na Úřad vlády jeho dosavadního náměstka v rezortu Michala Moroze, může véčkaře k nepodpoře vlády opět jen přiblížit. Může je tak totiž utvrdit v tom, že ODS jejich předsedu tlačí do pozice, kdy nemá na nic podstatného vliv a kdy si navíc ani nemůže vybrat své nejbližší spolupracovníky.

Přetlačovaná mezi vládními stranami zřejmě nebere konce. "Jestli si například naši partneři myslí, že zdravotnická reforma znamená jen brutální zvednutí poplatků, tak se prostě neshodneme," prohlásila v nedávném rozhovoru místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová. Její strana váže další podporu vládě i na další změny ve vládě, které se už nesmějí týkat pouze VV.

Ve hře je odchod Vondry

Odejít by tedy měl ministr zemědělství Ivan Fuksa i ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra kvůli kauze ProMoPro. Právě na tyto dva muže véčkaři upozorňují od doby, kdy byli postaveni před skutečnost, že z vlády musí odejít jejich ministři. Radek John to tehdy okomentoval tím, že pokud odcházejí oni na základě jisté "presumpce viny", požadují to samé i u ostatních ministrů, kteří se potýkají z různými podezřeními na svoji osobu.

Ve sporu o Vondru přitom mohou Věci veřejné počítat i s podporou TOP 09.
Destabilizovat stále křehčí koalici však může i výsledek volby nového předsedy strany Věci veřejné. Pokud se jím totiž stane exministr dopravy Vít Bárta, pokusí se zřejmě o návrat do vlády. S tím se ani on, ani ostatní spolustraníci netají, že vládu opustil pouze dočasně. Jiný názor má ale evidentně ODS.

Premiér Nečas má již připravený argument, proč se podle něj Bárta do vlády vrátit nebude moci. "Hodnota toho, že člověk není spojen s velmi vážným podezřením, je vyšší než ta, jestli je, nebo není předsedou strany," řekl předseda vlády v rozhovoru pro MF Dnes. Nejde jen o podezření o uplácení vlastních poslanců, ale zejména o plán Bárty, který chystal ještě v bezpečnostní agentuře ABL pro vstup do politiky kvůli zájmům svého byznysu.