Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Syn zpěváka Karla Černocha asi primátorem Prahy nebude

Komentář: Syn zpěváka Karla Černocha asi primátorem Prahy nebude
Poslanec Úsvitu, dopravní pilot a zpěvák Marek Černoch s profesionální matkou a babičkou Monikou Štikovou | zdroj: Isifa.com

Je to skoro superman. Rozhlasový moderátor, zpěvák, pilot dopravních letadel a taky politik. Marek Černoch, místopředseda Úsvitu přímé demokracie a poslanec, který chce být primátorem Prahy.

Protože boj proti živlům všeho druhu, narkomanům, bezdomovcům, nepřizpůsobivým, přistěhovalcům a zejména muslimům vzali do rukou prakticky všichni politici od zavedených stran po obskurní partaje kdesi na okraji, fašizující Úsvit přímé demokracie (Tomia Okamury) v pražské kampani originálně sází spíš na nekonfliktní témata: školky všem dětem, stavba pražského okruhu, trasa metra D a rychlodráha na letiště.

Lídrem pražské kandidátky Úsvitu je místopředseda hnutí Marek Černoch. Syn známého zpěváka působil v devadesátých letech jako moderátor řady rádií, v Rádiu Hey byl i programovým ředitelem, provozoval uměleckou agenturu a občas taky zpíval. Kromě toho absolvoval výcvik na dopravního pilota, další piloty školil a sám létal i s Boeingem 737. Loni na podzim přišla do kuriózní kariéry Marka Černocha nabídka, která se neodmítá – stal se poslancem za toho času populární hnutí známého japonského xenofoba.

Úsvit přímé demokracie, který už bohužel vypustil jméno svého lídra z názvu strany, pak Černocha letos zvolil místopředsedou. Stalo se tak krátce poté, co se počet členů hnutí s mnohamilionovým rozpočtem rozšířil z devíti asi na dvacet. V poslaneckém klubu Úsvitu není o pestrou společnost nouze – sedí v něm bývalý véčkař David Kádner, někdejší občanský demokrat Radim Fiala, Olga Havlová (shoda jmen je čistě náhodná), ale také šlechtic, historik a učitel plavání Karel Augustin Andrle Sylor.

Dvojkou kandidátky pro pražské magistrátní volby, která Černochovi kryje záda, je další poslanec Milan Šarapatka – někdejší český velvyslanec v Indonésii či Alžírsku, jinak protřelý pracovník řady podniků zahraničního obchodu. To je ten pán, co jel na pozvání belgického aktivisty Luca Michela pozorovat regulérnost referenda na Krymu; Michelova organizace EODE nabízí nedemokratickým režimům mezinárodní pozorovatele jejich voleb jako kšeft. Šarapatka ostatně pravil, že je mu "lhostejné, kdo mu platí letenku".

Pravdou je, že preference Úsvitu poslední dobou klesají obecně a v Praze to nikdy nebyla žádná hitparáda. V loňských sněmovních volbách tu získali jen něco přes tři procenta. Současné průzkumy jim v souboji o pražskou radnici dávají naději sotva na dvě. Škoda – primátorem v Praze byl už fyzik, psychiatr, gynekolog a nejnověji tanečník. Ale takový pilot a zpěvák, to tu ještě nebylo!

Ze slavných dob Úsvitu - Marek Černoch s Tomiem Okamurou i později zapuzenou Klárou Samkovou Ze slavných dob Úsvitu - Marek Černoch s Tomiem Okamurou i později zapuzenou Klárou Samkovou | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní