Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Soudce NS: Větší pravomoci policie proti korupci nezaberou

Soudce NS: Větší pravomoci policie proti korupci nezaberou
zdroj: tisková zpráva

Úplatky představují jeden z největších problémů současné státní a veřejné správy. Přítrž by jim měly učinit větší pravomoci policie. Soudce si to však nemyslí.

Soudce Nejvyššího soudu Pavel Šámal hodnotí prokorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny jako v jádru dobrý. Rozsáhlé rozšíření pravomocí policie, které balíček také předpoládá, ale podle něj korupci  nezabrání. "Pravomoci policie se v balíčku rozšiřují zcela obecně," říká Šámal v rozhovoru pro úterní Lidové noviny.

Problematická je podle soudce i instituce korunnního svědka, protože podle Pecinova návrhu o tom, kdo jím může být, rozhodne státní zástupce. Korunní svědek tak na základě jeho určení získá beztrestnost. "A nikdo toho státního zástupce nebude kontrolovat zvnějšku, neboť přípravné řízení je tajné," stěžuje si Šámal.

Policie má spoustu pravomocí. Ale jsou jí na nic

Nakloněn není ale ani institutu tzv. agenta provokatéra. "Jsem naprosto proti tomu, aby se agent provokatér, který je v tom návrhu skrytý, vůbec zaváděl, " říká Šámal a argumentuje tím, že agent by mohl posilovat úmysl spáchat trestný čin. Pokud by tento návrh prošel, podle  něho by hrozilo jeho zrušení Ústavním soudem.

Protikorupční balíček tak podle něj není ani tak protikorupčním, jako tím, kdo rozšíří pravomoci policie. "Pro polici platí: čím víc pravomocí, tím lépe, " uvedl soudce s tím, že ani odposledhy, agenti ani jiné pravomoce policie korupci zatím nevymýtily. "Proč tedy (policie) má mít takové pravomoci, když je  neumí využívat?" uzavřel soudce Šámal.

www.parlamentnilisty.cz