Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

„Smrťák" pro ODS: Podle průzkumu je mimo sněmovnu

„Smrťák" pro ODS: Podle průzkumu je mimo sněmovnu
Logo ODS | zdroj: isifa/Lidové noviny/TOMAS HAJEK

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti SANEP by hypotetické sněmovní volby v únoru vyhrálo politické hnutí ANO se ziskem 24,7 procenta voličů. Na druhém místě by skončila sociální demokracie, které by svůj hlas dalo 22,3 procenta voličů. Totální propad by zaznamenala ODS, která by skončila pod pětiprocentní hranicí (4,8 %) a nedostala by se do Poslanecké sněmovny.

Aktuální průzkum volebních preferencí společnosti SANEP potvrdil, že hnutí ANO Andreje Babiše je z pohledu voličů vnímáno jako nejsilnější politický subjekt. Šetření zároveň ukazuje na naprostý propad občanské demokracie, která by se ziskem 4,8 procenta nepřekročila hranici pro vstup do dolní komory.

Celý průzkum ZDE.

Konkurenční průzkumy: Dnešní ppm factum, včerejší STEM

Oproti lednovému šetření ztrácí také hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury, které se s aktuální podporou 5,3 procenta voličů propadá k pětiprocentní hranici. Zjevně tedy pro zvýšení kreditu strany nestačí to, že Okamura je jedním z nejlépe hodnocených politiků.

V případě ODS je podle zprávy společnosti SANEP zjevný pokles voličského zájmu, který bezpochyby souvisí zejména s celkovým obrazem této strany za celou dobu jejího působení ve vrcholné politice, které vyvrcholilo řadou korupčních skandálů. Aktuální šetření volebních preferencí společnosti SANEP naznačuje, že obnova voličské důvěry v dříve nejsilnější českou pravicovou stranu bude náročným cílem.

Babiš dál válcuje ČSSD

Na rozdíl od ODS a hnutí Úsvit se další parlamentní strany podle výsledků SANEPu stabilně drží na svých lednových hodnotách. Nárůst zaznamenali sociální demokraté (22,3 %), ale 1,8 procenta jim nestačí na obhájení vítězství z říjnových předčasných voleb.

Společnost SANEP sestavila také hypotetický volební model, který vychází z únorového průzkumu volebních preferencí, tedy pouze z hlasů 56,7 procenta rozhodnutých voličů. Podle tohoto modelu by hnutí ANO získalo z celkového počtu 200 mandátů 58 křesel. Za ním by se umístila ČSSD s počtem 52 mandátů. Třetí komunisté (15,2 %) by obsadili 36 křesel, TOP 09 (11,2 %) by získala 26 křesel, KDU-ČSL (6,4 %) by měla 15 poslanců a hnutí Úsvit pak 13 poslanců.

Zdroje: