Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Sebevražd od Listopadu každoročně ubývá

Sebevražd od Listopadu každoročně ubývá
Sebevražd páchají Češi méně, než před Listopadem | zdroj: ThinkStock

Ve srovnání s obdobím před sametovou revolucí umírá méně Čechů nepřirozenou, násilnou smrtí. Zatímco v roce 1989 přišlo o život vraždou, sebevraždou, při dopravní nehodě nebo jiné nešťastné náhodě přes 9 tisíc lidí, loni to bylo jen 5,6 tisíc. Sestupnou tendenci násilných úmrtí prokazuje ve svých průzkumech Český statistický úřad.

Významně ubylo úmrtí při dopravních nehodách, což statistici přičítají zlepšení bezpečnosti na silnicích. Ubylo ale i sebevrahů.

Mimochodem- sebevražd se u nás v jakémkoli období událo víc, než smrtelných dopravních nehod. Počet dokonaných sebevražd atakuje dva tisíce ročně, v případě dopravních nehod jde ročně o několik set obětí.

Počty sebevražd vytrvale klesají od roku 1970, kdy si vzalo život nejvíce lidí v historii - 2824. V roce 2007 to již bylo 1375 mrtvých. Skupinou, kterou sebevraždy ohrožují nejvíc, jsou muži pod 40 let - u nich je sebevražda nejčastější příčinou úmrtí. 

Počty obětí autonehod počátkem 90.let krátkodobě stouply, pak se začaly snižovat. Aktuální číslo - 760 mrtvých za loňský rok - je srovnatelné s koncem první republiky.

Naopak od minulého režimu neklesá počet obětí násilných trestných činů, za rok 1988 vykázaly policejní statistiky 100 vražd, loni jich bylo 182.

Zdroje: