Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Schwarzenberg: V příští vládě už nebudu

Schwarzenberg: V příští vládě už nebudu
zdroj: Mediafax

Česká republika by vypadala mimořádně směšně, pokud by opozicí ovládaný Senát neschválil dodatek k Lisabonské smlouvě, kterým v roce 2009 prezident Václav Klaus podmínil svůj podpis pod smlouvu, jejíž součástí je Listina základních práv EU.

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to uvedl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Podle něj pak největším úkolem zahraniční politiky ČR je bezpečnost země. Tu jsme prý zanedbali. V rozhovoru ministr též zmínil, že po skončení volebního období již nepočítá s účastí ve vládě.

Už letos na podzim bude Evropská unie schvalovat vstup Chorvatska do unie. Paralelně s tím bude probíhat i proces schvalování dodatku Listiny základních práv EU, která je jakýmsi jízdním řádem fungování unie. Výjimku vyjednal v roce 2009 prezident Václav Klaus výměnou za svůj podpis smlouvy. Dodatek má zajišťovat, že ani v budoucnosti nebude možné obejít Benešovy dekrety zejména kvůli nárokům sudetských Němců na majetek v ČR.

Budeme směšní!

K přijetí dodatku je v ČR potřebná ústavní většina, což znamená, že vládní koalice potřebuje i hlasy ČSSD ovládaného Senátu. Právě sociální demokraté však dali najevo, že oni dodatek podpořit nechtějí. Podle levice by kvůli němu Češi nemohli plně u evropských orgánů uplatnit svá sociální, pracovněprávní a další lidská práva.

Celý článek na ParlamentniListy.cz