Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Rath obviňuje: Kubice má velkou vilu. Kde na to vzal?

Rath obviňuje: Kubice má velkou vilu. Kde na to vzal?
zdroj: Mediafax

Zadržený poslanec David Rath se opět v pátek ráno podíval do Poslanecké sněmovny, která má rozhodovat o jeho vydání k trestnímu stíhání. Před plénem mluví z pozice obviněného již podruhé. Vyšetřovatelé poslance požádali o Rathovo vydání k projednání dalších trestných činů, souvisejících s výkonem funkce středočeského hejtmana.

V Norsku mají podle Ratha normální vězení pro lidi dvacátého prvního století a recidivu 20 procent. My máme věznice z padesátých let, a recidivu 60 procent. „Jsou to staré, rozpadající se fabriky na recidivisty. Ty tam zlikvidujeme a když z těch věznic vyjdou, musí znovu páchat trestnou činnost, protože je k tomu v té base vychovali," kritizuje před sněmovnou vězněný poslanec podmínky českých káznic.

„Vazba je kapitola sama pro sebe. Naštěstí se u nás ještě neuplatňuje mučení, třeba americký waterboarding (byť někteří by o to stáli). Je to mučení především psychické. Sedíte sám na cele, kde si nemůžete ani zhasnout a koukáte přes špinavé okno," pokračuje.

Pro člověka, který normálně žil a pracoval, je to prý zoufalé. „Už čtyři měsíce se snažím tam uplatnit svou kvalifikaci lékaře, ale nikdo o to nestojí," postěžoval si Rath poslancům. Součástí trápení je podle něj i to, že nesmí nic dělat a čas se mu vleče. „Ano, není to jako inkvizice. Nepálí vám nehty.“ Pracuje však pro ně čas, jak řekl exhejtman.