Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Proč mají syrští uprchlíci mobily?

Proč mají syrští uprchlíci mobily?
Před válkou Sýrie rozhodně nepatřila mezi nejchudší země, mobily byly dostupné většině obyvatel. A i ten nejlevnější mobil má poměrně dlouhou životnost | zdroj: Profimedia

Na záběrech syrských uprchlíků drží téměř každý z nich v ruce smartphone, což kritikům otevírá kudlu v kapse. Když mají na telefon, proč utíkají za lepším? 

Na úvod pár čísel: Tak rozhodně, Sýrie před válkou nepatřila mezi nejchudší země.

Podle ročenky CIA byl v roce 2011 roční přepočet HDP na hlavu v Sýrii 5100 dolarů (zhruba 123 tisíc korun), což je víc než v Egyptě a pro srovnání, Česko mělo 28 400 dolarů (682 tisíc korun).

Na sto obyvatel Sýrie připadalo v tomtéž roce 87 mobilních telefonů – ostatně při vzdálenostech, které dělily jednotlivé rodiny, jim moc jiných prostředků ke komunikaci nezbývalo.

Britský deník The Independent připomíná, že například v Egyptě, kde lidé vydělávali méně peněz, nikoho nepřekvapilo, že revoluci pomohly hlavně mobilní telefony vybavené foťáky a sociální sítě, na které lidé fotografie umisťovali.

Mezi další výtky patří to, že telefony, které si s sebou Syřané vozí, nejsou žádné staré modely, ale smartphony. Jenže – zkoušeli jste v dnešní době sehnat starou Nokii 3310?

Pravděpodobně by jako muzejní kousek stála víc než nový smartphone. Ty se dají pořídit i za necelé dva tisíce, takže v zemi, která zas tak chudá nebyla, to nebylo až tak nedosažitelné zboží.

Dnes sice měníme mobilní telefony jako ponožky a není výjimkou pořizovat si každý rok novější model. I když je ten starý stále funkční. Tak proč by nemohly fungovat telefony, které si před čtyřmi lety Syřané koupili v době, kdy na ně ještě měli peníze? Případně si je za pár dolarů z našetřených peněz koupí v první zemi, kam vstoupí.

Zdroje:
Vlastní