Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

ODS: Dáme vám práci. ČSSD: Leda nevolnictví

ODS: Dáme vám práci. ČSSD: Leda nevolnictví
zdroj: tisková zpráva

Občanští demokraté zaplavili deníky svou inzercí, v níž tvrdí, že je předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi jedno, zda kvůli zvýšení daní budou firmy propouštět.

ODS naopak zdůrazňuje, že jen ona má řešení pro pracovní místa. ČSSD se ale jejich koncept nelíbí.

ČSSD kritizuje recept ODS pro nezaměstnanost. Prý z lidí dělá nevolníky a ODS chce firmám usnadnit propouštění. Občanští demokraté se ale nenechávají odradit. V denících se od čtvrtka objevují jejich celostránkové inzeráty se sloganem „Máme řešení pro pracovní místa." Strana inzeráty poutá na svůj první pilíř volebního programu, který na tiskové konferenci představila již ve středu.

ODS v rámci předvolební kampaně slíbila podporu kratších pracovních úvazků, práci z domova, zaměstnávání absolventů a starších lidí. Figuruje zde také slib pomoci pro nezaměstnané, kteří se rozhodnou podnikat. „Nezaměstnaný, který začne podnikat, může zároveň pobírat i podporu v nezaměstnanosti s možností uplatnit jednou za deset let," hlásal slogan s celostránkovou inzercí v deníku Mladá fronta Dnes ve čtvrtek.

Paroubek: To jsme zvědavý, kolik nezaměstnaných začne podnikat

Jenže Jiří Paroubek dal najevo, že se mu právě tento návrh hrubě nelíbí. "Naučte se podnikat! To je vynikající rada pro nezaměstnané! Jsem zvědavý, kolik těch nezaměstnaných tohle uposlechne," podotkl Paroubek.

"Druhý vzkaz ODS patří zaměstnancům a ten zní: Usnadníme vaše propuštění. To určitě všichni rádi uslyší," hřímal dále lídr ČSSD. ODS totiž mimo jiné nabízí, že úplně uvolní opakované uzavírání a délku smluv na dobu určitou po období pěti let.

Třetí Paroubkova výtka se týká státního rozpočtu. ODS podle něj tvrdí, že ji nezajímá, kde vezme peníze, které jsou třeba na jejich nápady.

„Protože, když se hovoří o tom, že bude sníženo pojistné, tak se někde těch sedm až deset miliard korun musí najít," kritizoval tak Paroubek nápad, že stát by měl ulevit firmám na sociálním pojištění 7200 korun ročně za každý částečný úvazek pro rodiny s dětmi, lidi v předdůchodovém věku, studenty, či zdravotně postižené. Zaměstnavateli, který vytvoří nové pracovní místo, pak ODS slibuje, že mu stát odpustí na jeden rok 3600 korun na sociálním pojištění.

Podle Paroubka ODS ale vůbec nechápe problematiku nezaměstnanosti. "Údajné úspory žádná pracovní místa nevytvoří," podotkl. ODS totiž míní, že její opatření přinesou v příštím roce 170 tisíc nových pracovních míst.

Podobně jako Paroubek reagoval ve středu i místopředseda ČSSD Milan Urban. Ten navíc návrhy připodobnil k praktikám z 19. století. „ODS tak vzkázala zaměstnancům: Usnadníme vaše propouštění a uděláme z Vás nevolníky," řekl. Návrhy ODS podle něj nemohou vůbec vyřešit krizi, protože se spíše jedná o to, že firmy nemají zakázky a proto je třeba nejprve pracovat na podpoření exportu.

Ekonomický expert ČSSD Jan Mládek pak prohlásil, že návrhy ODS, pokud by se uskutečnily, by znamenaly pro státní pokladnu minimálně sedm a půl miliardy korun na ztracených příjmech sociálního pojištění.

Vykrádají náš program!

K návrhům občanských demokratů se vyjádřil i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Míní, že ODS nevytvoří 170 tisíc pracovních míst, ale naopak 170 tisíc nezaměstnaných. Navíc prý podporu vzdělávání zaměstnanců a nezaměstnaných, kteří jsou dlouhodobě bez práce, mají v programu i sociální demokraté. Jde tak podle něj „o vykrádání programu ČSSD."

ODS ale trvá na svém. V inzerátech kromě svých návrhů předestírá ještě to, že to bude naopak ČSSD, která zvýší nezaměstnanost ještě více, neboť lpí na tom, pokud volby vyhraje, že zvýší daně a sociální odvody. „Protože potřebuje vaše peníze," hází na sociální demokracii špínu v inzerci.

                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz